Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън се опасява от ескалация на насилието в Близкия изток заради Иран

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че е "дълбоко загрижен от потенциално вземане на грешни решения от страна на Иран".

Дейвид Камерън обяви, че е "изяснил" на иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахян в проведен разговор, че Иран не трябва да въвлича Близкия изток в по-широк конфликт. "Дълбоко съм загрижен от евентуални погрешни преценки от Иран, които могат да доведат до по-нататъшно насилие", написа лорд Камерън в социалната мрежа Х. Британският дипломат номер едно смята, че вместо това Иран трябва да работи за деескалация и предотвратяване на по-натътишни атаки. 

Техеран се зарече да отмъсти, след като двама от висшите му генерали бяха убити при въздушен удар срещу консулството му в Сирия по-рано този месец, за който американските военни смятат, че е извършен от Израел. Въпреки че Израел не е коментирал атаката, лидерът на Иран аятолах Али Хаменей каза, че страната трябва да бъде наказана. По-рано британският премиер Риши Сунак заяви, че иранските заплахи са „неприемливи“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Байдън за заплахата на Иран: Ще направим всичко възможно, за да защитим Израел

Американският президент Джо Байдън потвърди непоколебимата подкрепа на Вашингтон за Израел на фона на заплахите на Иран за отговор на израелския въздушен удар по иранското консулство в Дамаск. "Ще направим всичко възможно, за да защитим..

публикувано на 11.04.24 в 07:38

Петролът поскъпва заради опасения за ирански удар по Израел

Петролът отново започна да поскъпва от вчера насам заради подновени опасения за разширяване на конфликта в Близкия изток с оглед на евентуална атака срещу Израел от Иран или свързани с него формирования. Към 12.00 часа българско време фючърсите..

публикувано на 11.04.24 в 12:37
Дейвид Камерън

Камерън призова Израел да отвори свое пристанище, за да влизат повече помощи в Газа

Британският външен министър Дейвид Камерън каза в интервю за Би Би Си, че е "невероятно разочароващо", че Израел не предприема стъпки, за да позволи повече помощ в Газа на фона на "ужасната хуманитарна ситуация". "Нуждаем се от 500 камиона на ден..

публикувано на 08.03.24 в 18:44
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън иска одобряване на военната помощ за Украйна по време на визитата си в САЩ

Британският външен министър Дейвид Камерън ще се срещне днес с американския държавен секретар Антъни Блинкън и членове на Конгреса в рамките на посещението си в Съединените щати, предаде Ройтерс. Очаква се британският първи дипломат да настоява за..

публикувано на 09.04.24 в 05:17
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън настоя за повече помощи за Газа

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е настоял по време на среща в Лондон с Бени Ганц, член на израелския военен кабинет, потокът от помощи към Газа да се увеличи. Лорд Камерън каза,  че Обединеното кралство е обезпокоено, че "..

публикувано на 07.03.24 в 08:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха..

публикувано на 13.05.24 в 21:57
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят..

публикувано на 13.05.24 в 21:37

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер..

публикувано на 13.05.24 в 20:56
Първан Дангов, кмет на Дупница

Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница за закани срещу шефа на полицията в града

Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани към и.д. началник на дупнишката полицията Йордан Зарев и семейството му, съобщиха от Районната прокуратура. За закана към длъжностно..

публикувано на 13.05.24 в 20:25

МЗХ стартира информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на   земеделието и храните (МЗХ) започна от днес информационна кампания  в цялата страна във връзка с кампанията по подаването на заявления за подпомагане на фермерите. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня..

публикувано на 13.05.24 в 20:09
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на..

публикувано на 13.05.24 в 19:55