Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви за "чуждестранни агенти" още двама известни журналисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на правосъдието определи двама известни журналисти - руският кореспондент на Би Би Си Иля Барабанов и научната репортерка Ася Казанцева - като "чуждестранни агенти". 

Би Би Си категорично отхвърля решението на руското министерство, се казва в изявление на медията. Етикетът "чуждестранен агент" има много негативно значение в Русия, уточни Би Би Си. Правителството го използва, за да маргинализира не само критиците на руската инвазия в Украйна, но и гласовете, които оспорват други политики на Кремъл, включително видни културни дейци, медийни организации и групи на гражданското общество, допълни медията. Барабанов и Казанцева вече не живеят в Русия. 

Иля Барабанов е писал много за войната на Русия в Украйна и групировката наемници “Вагнер”. Министерството на правосъдието обвини Барабанов, сега базиран в Латвия, в "разпространение на невярна информация" за решения и политики на руското правителство и в противопоставяне на войната в Украйна. 

Ася Казанцева подписа отворено писмо на руски учени и журналисти в сферата на науката с искане руските войски да се изтеглят от Украйна. Тя напусна Русия през януари, заявявайки, че е била тормозена от хора, подкрепящи войната, и че нейни лекции и представяния на книги са отменени. 

В изявлението на Би Би Си се изтъква, че Руската служба на медията е "жизненоважен източник на точни и безпристрастни новини за рускоезичните в продължение на 80 години и е безкрайно горда с всички наши журналисти, като приоритет в момента е да подкрепим Иля и всичките му колеги, за да се гарантира, че всички са в състояние да продължат работата си, като информират за Русия в такъв важен момент".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.

Българските лидери осъдиха покушението срещу словашкия премиер

България категорично осъжда бруталното нападение срещу министър-председателя на Словакия. Това написа в социалната мрежа  X (Twitter) президентът Румен Радев. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо, посочва държавният глава и добавя: "Молим се за живота на Роберт Фицо". Простреляха..

публикувано на 15.05.24 в 20:00
Давид Сукалински

България е на 17-о място в ЕС по участия в проекти, финансирани от Европейския фонд за отбрана

България се нарежда на 17 място от общо 27 държави в Европейския съюз по брой участия в проекти, които са получили финансиране от бюджета на Европейския фонд за отбрана. За периода от 2021 до 2022 г. 14 проекта с участие на 11 български организации са получили безвъзмездно финансиране от Европейския фонд за отбрана.  Европейският фонд за..

публикувано на 15.05.24 в 19:53