Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак осъди иранската атака и обеща Великобритания да продължи да защитава Израел

Премиерът на Великобритания Риши Сунак
Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната атака" на Иран, като обеща Обединеното кралство "да продължи да защитава сигурността на Израел". Междувременно Министерството на външните работи посъветва британците да не пътуват до Израел в райони близо до границите с Газа и Ливан.

Риши Сунак заяви, че нападението на Иран "рискува да нажежи напрежението и да дестабилизират региона", добавяйки, че Иран е "демонстрирал, че възнамерява да посее хаос в собствения си двор".

“Обединеното кралство ще продължи да защитава сигурността на Израел и тази на всички негови регионални партньори, включително Йордания и Ирак. Заедно с нашите съюзници ние спешно работим за стабилизиране на ситуацията и предотвратяване на по-нататъшна ескалация. Никой не иска да види повече кръвопролития”, се казва в изявление от "Даунинг стрийт". 

От Техеран пристигнаха съобщения, че са привикани посланиците на Великобритания, Франция и Германия. Лина Хатиб, която е сътрудник на "Чатъм хаус" – Кралския институт за международни отношения, и в момента е в Ливан, коментира за Би Би Си, че нападението е по-скоро силно послание и пряк отговор на Израел какво може да последва, но в същото време Техеран определено не иска ескалация. 

Министерството на външните работи пък актуализира съветите за пътуване за Израел в светлината на последните събития. Британците са посъветвани да пътуват до Израел само, ако това е много наложително и ако пътуват, да избягват районите близо до границите с Газа и Ливан. 

Министерството предупреждава, че ако конфликтът ексалира, всички транспортни връзки неминуемо ще бъдат засегнати.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайнството на водата в картините на Месрур Сабит

Водата – тайнствена, трансформираща субстанция с огромна мощ е във фокуса на изложбата на Месрур Сабит "Формата на водата". Изложбата се открива тази вечер в столичната галерия "Теа Алба", където посетителите ще видят 13 негови платна. "Всичко тръгна буквално от мъглата. Едри капчици мъгла рано сутринта ме бяха намокрили и тръгнах да..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика в Ловеч

В Ловеч се открива Регионален базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика, който ще продължи и утре. Базарът се организира от Министерството на труда и социалната политика и Регионалният център за Развитие на социалната икономика в Ловеч, съобщи Градимир Пенков – координатор на центъра: "Участие в базара ще вземат..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Сателитна снимка показва руски бомбардировачи на военното летище Енгелс в Саратовска област на Русия, поразено след успешна украинска атака с дрон на 4 декември 2022

Свалени дронове в Украйна и Русия

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко украински дрона над територията на страната. По-рано украинският президент отново призива за ускорени доставки на оръжия и боеприпаси за украинската армия. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, обяви, че страната му ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Перото е символ, използван и за приза Учител на годината

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 08:56

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31