Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли изграждането на канал "Истанбул" да промени баланса на силите в региона?

| Анализ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Може ли планираната от Турция нова връзка между Средиземноморието и Черно море да промени силите в региона в контекста на войната в Украйна? Предложеният съвременен вариант за връзката е от 2021-ва година. Тогава президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви идеята за изграждането на т.нар. канал "Истанбул", главно с цел облекчаване на търговския трафик през Босфора. Икономическата полза обаче води и до политически последствия.

"Каналът "Истанбул" ще вдъхне нов живот на региона. Дали ви харесва или не, започваме строителството му. И ще го дадем на нашия народ", заяви тогава Ердоган.

Със старта на строителството на моста Сазлъдере през 2021-ва година турският президент Ердоган даде начало на проекта. Струващият между 10 и 65 милиарда долара проект за 45-километровата връзка между Мраморно и Черно море, широка  275 метра, ще позволи на най-големите търговски кораби да минават безпрепятствено, а на Турция - да получава такси от експлоатацията и да се сдобие с алтернатива, която да позволи военни кораби на НАТО да влизат в Черно Море. Още преди войната в Украйна, през 2021-ва година, Русия изрази недоволството си, като определи това като "заплаха за сигурността на Европа".

По време на войната в Украйна нарасна значението на Конвенцията от Монтрьо. Русия, Турция, както и България и останалите черноморски държави, са част от договорката, която забранява на нечерноморски държави да допускат в региона през Босфора и Дарданелите военни кораби над 15 000 тона или не повече от девет военни съда с общ тонаж най-много 30 000 тона. Конвенцията ограничава престоя на влезлите до 21 дни. Контролът е на Турция, която спазва конвенцията.

Построяването на новия канал "Истанбул" може да промени ситуацията, предупредиха турски военни след началото на конфликта. "Каналът ще наруши политическото равновесие в Черно море и ще породи нестабилност", пише и в меморандум от 2022 година на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, чиято партия нанесе удар по структурите на Ердоган на местните избори преди броени дни. Няма опасност прокопаването на канала да е в противоречие на конвенцията от Монтрьо, смята Димитър Гърдев, експерт по международни отношения и международна сигурност.

"За да преодолее Конвенцията от Монтрьо президентът Ердоган трябва да прокопае нов канал някъде в Дарданелите, това е абсурд. Турция се оказва в момента с най-големия флот в Черно море. Обстановката в Черно море зависи изцяло от действията на тази държава и тази конвенция от Монтрьо, която беше подписана по желание на Турция и която беше подновена. Тя се подновява на 20 години. Последното преподписване е 2016 г., Турция не наложи никаква промяна. Тази конвенция регулира стратегическата уязвимост откъм морето на Турция."

"Въпросите в региона на Черно море трябва да се решават от крайбрежните държави", казва и посланик Таджан Илдем, председател на Центъра за икономически и външнополитически изследвания в Турция.

"Черно море има стратегическо значение, дори и за НАТО. Турция като член на НАТО също признава важността на района. За да бъде силна тази регионална сигурност, трябва да се имат предвид няколко неща. Първо в този регион съществуват доста продължителни конфликти. Второ, с анексирането на Крим от Русия през 2014-та година, страната вече има така наречените способности за отказ на достъп до определени райони. Като Кримския полуостров, който е като чадър за нейните въоръжени сили, а и така Крим стана платформа за проектиране на сила на юг, за което ползват тамошните военни съоръжения. Което включва и Сирия и Либия. Затова ни е нужен този холистичен подход към Черно Море. Да гледаме на него в по-широкия контекст на Средиземноморието. Защото ситуациите по сигурността си влияят една на друга. И не трябва да говорим единствено за морския аспект, а и виждаме сухопътния и въздушния му компонент. За Черно море трябва и да се съобразяваме с наложените договорни специфики за уреждане на отношенията. А Конвенцията от Монтрьо е част от това. Като пазител на тази конвенция, Турция с времето е доказала съобразяването с нея. Особено след началото на войната в Украйна.

Турция определи "специалната военна операция" на Русия като война. И затова Турция активира член 19 от Конвенцията, който забранява военни кораби на воюващите държави да влизат в Черно море."

Запитан това няма ли да се промени, ако бъде построен този нов канал "Истанбул", Таджан Илдем отбелязва:

"Не мисля, че това би променило ситуацията в Черно море. Към момента този проект не се реализира. Дори и кандидатът на управляващата партия за кмет на Истанбул също каза, че това не е в дневния ред на града. Не забравяйте също, че Конвенцията от Монтрьо е задължителна не само за Турция, но и за всички държави по света, включително и нашите съюзници. Затова казваме, че прилагането ѝ не зависи само от Турция, а и от всички останали държави. И Турция, макар да е пазител на конвенцията,  трябва да я спазва. Затова казваме, че е важно какво ще е регионалното сътрудничество. Турция, България и Румъния работят заедно да работят по създадената морска група за противоминни операции. През януари подписахме договора за сътрудничество. А сега ще започне прилагането."

И макар България, Турция и Румъния да са държави на НАТО, операцията в Черно море не е на НАТО.

"В момента е важно да се фокусираме върху това тристранно сътрудничество. Ще видим как ще се развие проектът. И по-късно е възможно да потърсим начини как да присъединим и други съюзници. Аз съм чувал мнения, които са изразявали скептицизъм към Конвенцията от Монтрьо, но сега те разбират нейната важност за предоставянето на сигурност в Черно море. Турция винаги се е застъпвала за т.нар. регионално притежаване на сигурността в Черно море. Това означава, че в името на сигурността в Черно море всички държави трябва да си сътрудничат. Но тъй като сега Русия не зачита установените с договори правила, не е възможно Русия да участва в това регионално упражняване на сигурността в Черно море. Но пък това дава шанс на държави като Турция, България и Румъния да участват в него. На първо място регионалните проблеми се усещат от държавите в региона. Те са си наши. Не на останалите държави. Турция, България и Румъния трябва да имат обща представа как да се справят с въпросите на сигурността."

САЩ подготвят стратегия за Черно море, която ще отразява засиления ангажимент не само към сигурността и отбраната, но и към енергетиката, инфраструктурата, търговията и инвестициите, подкрепата за укрепване на демократичните институции, борбата с корупцията, посочват български дипломати. Експерти по сигурността като Димитър Гърдев добавят - въпреки войната Черно море остава изключително важен икономически коридор.

Засега притесненията от строителството на канал "Истанбул" са само екологични. А пречките - административни. Месец преди местните избори в Турция административен съд на Истанбул вече беше отменил плана за застрояване в район Йенишехир. Съдът е оценил, че планът е незаконосъобразен, защото не било ясно как са оценили колко души ще бъдат засегнати от проекта. Строителството на канал "Истанбул" е и повод за критики към Ердоган от политическите му опоненти, а оскъдните източници сочат, че и в партията на Ердоган този проект не е на дневен ред.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. А спечелилата и парламентарните, и..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен пехотен полк и в други военни формирования. Церемонията днес бе тъжна, може би и заради..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност...

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея Протестиращи..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес, а също и 20 години от голямото разширяване. Можем да кажем, че Европа диша с двата си бели дроба -..

публикувано на 09.05.24 в 19:23