Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Къцарков: Конфликтът няма да ескалира, ако Нетаняху неутрализира хардлайнерите в кабинета

| Интервю
Димитър Къцарков
Снимка: Стопкадър, Euronews

Има разногласия между членовете на военния кабинет на Израел, сформиран още след първия удар на "Хамас" на 7 октомври 2023 г., за следващите действия след ударите на Иран пред уикенда. Това съобщи в интервю пред БНР Димитър Къцарков, експерт по Близкия изток. 

Според него атаката се разглежда от Израел като част от конфликта, който добива други измерения и ударът е нов етап. 

И допълни: "Това, което може да очакваме, е каква ще е степента на отговор на Нетаняху. За него иранската карта успешно е брандирана като плашило, не само за Иран, но и регионалните съюзници на Израел. Колко силно ще използва тази карта, ще видим. От години се знае, че Израел има набелязани цели в Иран – търговски пътища, обогатяване на уран".

Експертът прогнозира, че ако Нетаняху неутрализира хардлайнерите в своя кабинет, не вярва конфликтът да ескалира. 

"Интересно е да видим политическия дискурс в Израел".

В предаването "Хоризонт до обед" Къцарков обясни, че миналата седмица е имало протести срещу Нетаняху, а напрежението расте, "особено по оста за заложниците в Газа, където още няма решение".

"Нетаняху води битка за своето политическо оцеляване", каза Къцарков. 

Според него САЩ има влияние на кабинета на Израел през лидерите на центристките формации.

"Всичко е динамично и е свързано с личността на Нетаняху", коментира Къцарков. 

И предупреди, че Иран се свързва с Русия и заплахата трябва да бъде "пакетирана". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини,  в столицата започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в..

публикувано на 06.05.24 в 12:25

Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие

Русия ще проведе в близко бъдеще военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия, предадоха АФП и Ройтерс, като цитират руското министерството на отбраната. Министерството уточни, че учението е наредено от президента Владимир Путин. То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на..

публикувано на 06.05.24 в 11:53
Протестна акция по повод визитата на Си Цзинпин във Франция.

Си Цзинпин разговаря в Париж с Макрон и Фон дер Лайен

Китайският президент Си Цзинпин е от снощи на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейска обиколка, в който ще посети и Сърбия, и Унгария. Днес той ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон. Тържествена церемония за афиширане на френско-китайското приятелство и тежки дипломатически разговори - това предстои днес в..

публикувано на 06.05.24 в 11:45

Вход свободен и много изненади в Националния военноисторически музей в София

Националният военноисторически музей в София отбелязва Гергьовден с вход свободен. Посетителите ще могат да се насладят на постоянната хронологична и на външната експозиция, обясни пред БНР Деяна Костова, зам.-директор на музея.  Свободен е достъпът и до временните изложби. "В момента те са три. Една от тях е "Белезите на войната"...

публикувано на 06.05.24 в 11:43
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция: Тежки травми след инциденти с пиратки

Неспазване на забраната за използване на пиратки доведе до тежки травми в Гърция. Въпреки нареждането на полицията да не се използват пиратки на много места в Гърция продължава тази традиция, която винаги води до тежки инциденти. В област Атика пострадалите са петима души. Има инциденти също и на остров Крит, където пиратка избухна в..

публикувано на 06.05.24 в 11:36

Как полигонът "Ново село" промени икономиката на района?

От 1962 година съществува полигонът "Ново село". От близо 20 години на него правят учения американски и български военни, а в последните години и батальонната бойна група на НАТО, която е дислоцирана у нас.  Колкото хора, толкова и мнения за това как за 20 години е била променена икономиката на района, след като от 2001 година полигонът..

публикувано на 06.05.24 в 11:35
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна

Над 140 фирми от 25 страни участват в започналия днес форум за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел, съобщи на влизане върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той каза, че един от вариантите, които ще бъдат дебатирани, е, производство на оръжия в самата Украйна с..

публикувано на 06.05.24 в 11:22