Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Чуков: Върнах се в поезията след пенсионирането си като главен редактор на Би Би Си

| Интервю
Валери Чуков
Снимка: Ирина Недева

"Двете начала на поет и журналист се сплитат по някакъв начин в мен. Дали виждам този мрак, описан с лекота в творбите си? Натъквам се на примери на мрака. Неизбежно е. България още не е стигнала на това икономическо благополучие и не е изкоренила корупцията. Приятелите ми ме заведоха на джаз концерт в НДК на "Новините в джаза", бях изумен от таланта на младите и красивото".

Това сподели известният журналист Валери Чуков, бивш главен редактор на Би Би Си в Лондон, в интервю пред БНР за автора на новата му поетична книга "Природа и реалности" – Валери Вергилов. 

Преди дни Клуб "Писмена" представи "Природи и реалности" от Валери Вергилов в НБ "Св. св. Кирил и Методий". 

"Разделянето на двете имена е, за да разгранича журналиста Валери Чуков с известна гражданственост, благодарение на "Хоризонт", и дългата ми кариера в Би Би Си", обясни той в предаването "Хоризонт до обед".

И разказа и предистория за първите му поетични опити: 

"Като ученици в английската гимназия във Видин с група приятели с Ани Илков четяхме много поезия и пишехме. От тази поезия родиха на Ани Илков първите книги и прекрасните "Ломски разкази" на Емил Андреев. Наш учител по литература ни свърза с редакцията на вестник, тогава орган на БКП във Видински окръг, "Червено знаме". Отидохме с наръч стихове и те ги публикуваха, но моите не. Представете си, тогава 16-годишен, ми отряза крилете, с които другите хвръкнаха. В студентските години опитах превод на поезия – дълго време, поемата от "Стръкчета трева" на Уолт Уитман. Превеждах я сам, но редактирахме с най-добрия преводач тогава Кръстан Дянков. Когато отидох при директорката на "Народна култура", те имаха преводач, но Уитман нямаха преведен. Тогава прецених да не се занимавам", разказа спомени Валери Чуков и допълни: 

"След това се посветих изцяло на журналистиката. За мен тя не беше синекурия, зад която да пиша поезия. Върнах се в поезията след пенсионирането ми". 

Пътя му до Лондон и до Би Би Си е преди падането на Берлинската стена. 

"Рядко пиша по концепция, но се е загнездило моето желание да се върна в езика и миналото. Аз избягах от България, не бях се разделял и прощавал с нея. Аз съм северозападно чедо, роден на Дунава и Дунав силно присъства в творбите", споделя Чуков.

Той често си идва в България, но по-голямата част от живота му е преминал в Лондон. В момента си е в България.

"Не съм свидетел да се изкажа дали се е променила България. Това, което ме свързва, е родът, приятели, природата. Но по-голямата част съм прекарал във Великобритания и наистина има една така двуединност на човека. Май, все излиза, че съм разделен на две - на Чуков и Вергилов, и на британец и българин", призна известният журналист.  

На политическите играчи у нас пожела "да поумнеят". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парижки пекари поставиха световен рекорд със 140-метрова багета

Нов световен рекорд на Гинес е поставен от френски пекари. Те приготвиха най-дългата багета - 140 метра и половина. Успешният опит стана факт в Сюрен, предградие на Париж. Масивната багета измести от първото място предишното постижение - хляб с дължина над 132 метра, изпечен в италианския град Комо през 2019 година. Голяма част от багетата..

публикувано на 06.05.24 в 10:12

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция,  на хората право на здравеопазване. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналистка и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София...

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Православен храм „Свети Николай Чудотворец”

Децата за Христовата любов

На Великден влизаме в църквата "Св. Николай Чудотворец" в столичния квартал "Връбница", която в Светлата седмица след Възкресение Христово ще навърши 100 години. В нейните традиции е неделното училище, което събира за вероучение деца от квартала, винаги след неделната служба. Богословът Цветелина Гергинова води  вероучението, а..

публикувано на 06.05.24 в 09:28

Тържествена смяна на почетния караул пред президентството

На празника на армията в 12 часа пред Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На ритуала ще присъстват и ученически гвардейски отряди. Младежите от отрядите ще бъдат посрещнати след това от държавния глава Румен Радев. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на..

публикувано на 06.05.24 в 09:06

Приключва предизборната кампания за парламентарния и президентския вот в РСМ

В Република Северна Македония днес завършва предизборната кампания за парламентарните избори и втория кръг на президентския вот на 8 май. И от двете коалиции на албански политически партии в Северна Македония обявиха, че на втория тур на президентските избори няма да призоват за конкретна подкрепа за един от двамата кандидати за президент,..

публикувано на 06.05.24 в 08:52

Курбан за здраве в Луковит за Гергьовден

На Гергьовден отбелязва своя празник град Луковит . От 9.00 ч. в църквата "Свети Георги Победоносец" ще бъде отслужена света литургия, а след това на централния площад "Трети март" ще започне музикална програма.  По традиция на жителите и гостите на града ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие.

публикувано на 06.05.24 в 08:44
Гложенски манастир

Гложенският манастир отбелязва своя празник

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" отбелязва  своя празник, а на посетителите ще бъде раздаден курбан за здраве. В празничния ден в църквата на манастира ще бъде отслужена света литургия, поясни йеромонах Нектарий: "Голям благодат е да имаш храмов празник, който е свързан с този светец и ще се осланяме на неговата любов и..

публикувано на 06.05.24 в 08:36