Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Израел обвини Нетаняху, че води страната към разруха

Яир Лапид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозицията в Израел обвини премиера Бенямин Нетаняху, че е допуснал страната да бъде тероризирана от "Хамас" и от Иран и настоя за предсрочни избори.

Бившият премиер Яир Лапид, който е лидер на центристката партия "Йеш Атид" ("Има бъдеще"), настоя в социалните мрежи за възможно най-скоро провеждане на предсрочни избори, защото Нетаняху и радикалните националисти, които го крепят на власт, са допуснали "разруха от Беери до Кириат Шмона".

Беери е един от кибуците в Южен Израел по границата с Ивицата Газа, които бяха опустошени при терористичния рейд на "Хамас" на 7 октомври миналата година. А Кириат Шмона е град в Северен Израел, който попада под обстрела на ливанската шиитска групировка "Хизбулла" при все по-честите престрелки с израелската армия. 

Лапид обвинява Нетаняху и че е допуснал "еврейският терор и насилие" в окупираните палестински земи на западния бряг на река Йордан да излезе извън контрол. 

"Ако не свалим това правителство, то ще доведе Израел до пълна разруха", заяви опозиционният лидер.

Водещи министри в кабинета на Нетаняху са еврейски заселници на Западния бряг. Там през последните два дни се стигна до серия нападения и насилие в палестински селища заради смъртта на 14-годишен израелски овчар.

Междувременно "Хизбулла" обяви, че четирима израелски военни са били ранени при рейд на ливанска територия - първи подобен случай от началото на войната в Газа. Армията на Израел потвърди само, че има пострадали при експлозия, но не уточни от коя страна на границата.

Говорителят - контраадмирал Даниел Хагари - съобщи, че е свикан сбор на две бригади резервисти от сухопътните сили за оперативни действия в Газа и че кризата с Иран не означава, че Израел няма да изпълни плановете си за град Рафах. 

"Хамас" твърди, че през миналата нощ израелски бойни самолети и танкове са нанесли десетки удари в централната част на ивицата Газа.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците. Полицията в Париж отстрани пропалестински студенти, окупирали университета за политически науки "Сиенс По" (Sciences Po). Около 200 души са се събрали пред Пантеона в Париж в подкрепа на жителите на Газа. Организатори са различни студентски организации, младежки екологични..

публикувано на 03.05.24 в 18:20
Яхя Сареа, военен говорител на йеменските хути

Йеменските хути заплашват да атакуват всеки кораб, насочващ се към израелско пристанище

Йеменските хути ще атакуват кораби, насочващи се към израелските пристанища, във всяка зона, която попада в обхвата им. Това обяви военният говорител на хутите Яхя Сареа, цитиран от Ройтерс. Подкрепяните от Иран бунтовници нанесоха многократни удари с дронове и ракети по кораби в ключовите канали за корабоплаване в Червено море, пролива Баб..

публикувано на 03.05.24 в 17:38
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу

Шойгу твърди, че украинските войски са в отстъпление по цялата фронтова линия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че украинските войски са в отстъпление по цялата фронтова линия, съобщава Ройтерс и АФП. "Руските войски продължават да сриват системата от опорни пунктове на противника по протежение на цялата линия на съприкосновение. Въоръжените сили на Украйна се опитват да удържат отделни позиции, но под..

публикувано на 03.05.24 в 17:30