Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Гроси: Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

Снимка: AP/БТА

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа" в Запорожието - това предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, като критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна е окупиран от март 2022 г. от Русия. От 7 април той е обект на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

"Тези безразсъдни атаки" - първите, насочени пряко срещу най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 г. досега - "трябва да спрат незабавно", заяви Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лондон

Бивш британски военен министър предлага войски за Украйна, но не на фронта

Обединеното кралство трябва да обмисли изпращането на войски в Украйна за обучение и друга подкрепа на украинските сили във войната с Русия, но далеч от фронтовата линия, каза бившият министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи. Той също така каза пред..

публикувано на 12.04.24 в 14:07

Украйна и Русия са си разменили телата на повече от 120 загинали войници

Украйна и Русия са си разменили телата на повече от 120 загинали войници, съобщи ДПА, позовавайки се на официални източници и от двете страни. Украйна е получила обратно телата на 99 загинали войници, а Русия - на 23 военни. Точният брой на загиналите..

публикувано на 12.04.24 в 17:28
Атанас Запрянов

Запрянов и помощник-секретар по отбраната на САЩ обсъдиха подкрепата за Украйна

Неотложната необходимост от продължаване на подкрепата за Украйна беше една от темите на разговора на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и помощник-секретаря по отбраната на САЩ с ресор международна сигурност Селесте Уоландър. Това се..

публикувано на 13.04.24 в 19:47
Снимката е илюстративна

Лондон може да изпрати в Украйна лазерно оръжие за борба с дронове

Обединеното кралство може да изпрати мощно лазерно оръжие в Украйна, за да сваля руски дронове, заяви министърът на отбраната Грант Шапс.  Според Грант Шапс, оръжието може да има "огромни последици" за конфликта в Европа. Лазерното оръжие, наречено..

публикувано на 12.04.24 в 22:24
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Дипломати от България и Украйна обсъждат войната и последиците от нея

Военната агресия на Русия срещу Украйна и последиците за региона на Черно и Азовско море ще бъдат обсъдени на форум в София, организиран съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната в България и в Украйна. Партньор на Втората..

публикувано на 15.04.24 в 07:39

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Отломки от свален дрон раниха 12 души в Централна Украйна

В Централна Украйна отломки от свален руски дрон раниха 12 души.  По информация от военната администрация на Днепропетровска област над 30  жилища са понесли щети, а сред ранените има и дете, предаде БТА. Руските сили са подложили на..

публикувано на 15.04.24 в 07:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-висок добив на пшеница очакват в Монтанско

По-високи добиви от пшеница очакват в област Монтана от миналата година. Ечемикът също е с добри показатели. Прогнозният среден добив от пшеница за тази година е 580 кг/дка, съобщиха от Областна дирекция "Земеделие" Монтана. Спрямо..

публикувано на 16.06.24 в 10:55
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма

Предстои много тежък и сериозен анализ в партията на всички процеси, които доведоха до загуба на 800 хил. гласа в последните 7 години. Темата за отговорността стои на дневен ред. Никой не бяга от нея.   Това заяви пред БНР избраният за временен..

публикувано на 16.06.24 в 10:22
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и "Хизбула"

Съществува "съвсем реален" риск грешна преценка по южната граница на Ливан да предизвика по-широкомащабен конфликт между "Хизбула" и израелските въоръжени сили, предупредиха днес двама служители на ООН в Ливан, цитирани от Ройтерс. Специалният..

публикувано на 16.06.24 в 09:31

Започват Дни на водородната електромобилност

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идващите дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрическа кола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение..

публикувано на 16.06.24 в 09:08

"Жива история" в ловешкия парк "Стратеш"

Сдружение "Васил Левски - Апостола" организира днес от 10 ч. в ловешкия парк "Стратеш" образователни и спортни занимания за ученици с цел популяризирането, съхраняването и развитието на националните традиции. Посетителите ще имат възможност да..

публикувано на 16.06.24 в 09:01
Джамия Баня Баши в София

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат..

публикувано на 16.06.24 в 08:42

Най-малко 10 ранени при стрелба край аквапарк в Детройт

Най-малко 10 души, сред които и деца, бяха простреляни в крайградски аквапарк в района на Детройт в САЩ, предадоха световните агенции. Оръжието на стрелбата е намерено на мястото на инцидента, съобщиха от полицията. Нападателят е мъж, който слязъл от..

публикувано на 16.06.24 в 08:34