Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Маркус Пипер
Снимка: Европейски парламент

Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост в Еврокомисията, след като заради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на критики на фона на стремежа си към втори мандат на поста.

В края на януари Маркус Пипер, евродепутат от ЕНП, партията на Фон дер Лайен, бе номиниран за високоплатена позиция като посланик на ЕК за малките и средни предприятия.

Фурор избухна след назначението насред твърдения, че две дами са били пренебрегнати за позицията, въпреки че били доста по-квалифицирани.

Председателката на Европейската комисия уважава и същевременно съжалява за решението на Маркус Пипер да откаже позицията за пратеник за малките и средни предприятия на ЕС от 16 април, както беше планирано, се казва в съобщение на Комисията.  Самият Пипер е заявил пред "Ханделсблат", че няма да може да работи с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Припомням, подписването на договора с Пипер предизвика остри въпроси в Берлемон. За отговори от самата фон дер Лайен настояха еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, на икономиката Паоло Джентилони, върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел и еврокомисаря по заетостта Никола Шмит.  Според медийни спекулации, назначението му се обвързваше с подкрепата на германските християндемократи за втория мандат на Фон дер Лайен начело на Комисията.

В изявлението се казва още, че Пипер е доказан експерт по малките и средни предприятия и е победил в процедура от няколко етапа. Автономността на всяка европейска институция при назначаването на висши официални лица трябва да се зачита. Затова председателката реши да замрази повторното провеждане на процедурата за избор на пратеник за малките и средни предприятия до след изборите, се подчертава в документа.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грузинският парламент отмени заседанието си след масовите протести срещу закона за "чуждите агенти"

Грузинският парламент отмени днешното си пленарно заседание след масовите протести срещу проектозакон, който, според критиците, ще ограничи свободата на медиите и ще застраши кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес. В съобщението на парламента се казва, че отмяната е свързана с щетите, нанесени на..

публикувано на 02.05.24 в 13:26

Безплатни консултации и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми в Горна Оряховица

Фондация "Искам бебе" и общинската болница в Горна Оряховица откриха кабинет за безплатни консултации и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми. В него всеки месец консултации ще дават водещи специалисти по репродуктивна медицина, за да бъдат улеснени хората от по-малките населени места.  Кабинетът в горнооряховското Акушеро-гинекологично..

публикувано на 02.05.24 в 13:19

Хранителни продукти и козунак получиха самотни възрастни хора от габровски села

Хранителни продукти и козунак за Великденските празници получиха самотни възрастни хора от габровски села. Инициативата е на женското благотворително дружество в града, което чрез набрани средства и с подкрепата на дарители помага на нуждаещи се семейства. Помощта достига до 56 души - самотно живеещи хора, останали без грижи от страна..

публикувано на 02.05.24 в 13:13
Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване трябва е приоритет, да се гледа като елемент от националната сигурност

От дългите години чакане да има Национална детска болница (НДБ), в най-голяма степен потърпевши са първо пациентите – децата и екипите, на които животът им живота в тези условия на работа. Това коментира д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и член на Обществения съвет за строителството на детска..

публикувано на 02.05.24 в 13:05

Задържаха шофьор в Монтана с 1,92 промила алкохол

Полицаите в Монтана задържаха шофьор, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол от 1,92 промила. Контролът по празниците по пътищата в региона е засилен. 20 минути след полунощ, в района на бензиностанцията на улица "Веренишка" на входа на Монтана, служители на Пътна полиция спрели за проверка лек автомобил, който влизал в града.   49-годишният..

публикувано на 02.05.24 в 12:50

Столична община кани на благотворителен великденски базар

Столична община кани гражданите на София на благотворителен великденски базар , който ще продължи до 14 часа днес. В него ще участват деца и възрастни от заведенията за социални услуги на територията на София . Събитието се провежда под патронажа на Надежда Бачева - зам.-кмет на Столична община в направление "Социални дейности и интеграция на..

публикувано на 02.05.24 в 12:34
Милош Вучевич

Бъдещият премиер на Сърбия: Еврочленството е приоритет, няма да признаем Косово

Номинираният за премиер на Сърбия Милош Вучевич заяви, че членството на страната в ЕС остава приоритет, но Белград няма да признае независимостта на Косово, нито ще въведе санкции срещу Русия.  Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната В сръбския парламент днес трябва да бъде гласуван съставът на новото правителство...

публикувано на 02.05.24 в 12:23