Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток

Снимка: Европейски парламент

В Брюксел днес и утре ще се състои извънредна среща на върха на Европейския съюз, както и Европейска конференция по въпросите на отбраната и сигурността.

Във фокуса на заседанието на европейските лидери ще са ситуацията в Близкия изток и войната в Украйна, както и отношенията Европейски съюз - Турция.

Лидерите ще обсъдят предложените вчера от министрите на външните работи на ЕС санкции срещу Иран заради масивната атака с дронове срещу Израел през уикенда.

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел отбеляза, че санкционният механизъм може да се разшири в две посоки - да се включат и ограничителни мерки за доставка и на ракети към Русия, както и на оръжия от Иран към неговите проксита в Близкия Изток.

Възможно е и разширяване на рамката за санкциите срещу тези, които доставят на Иран компоненти за дронове.

Същевременно лидерите ще отправят призив за сдържаност към Израел, който вече заплаши с ответни мерки.

По отношение на Украйна, ключовото послание ще бъде доставка на системи за противовъздушна отбрана. Президентът на страната Володимир Зеленски отново ще направи видеообръщение.

Утре лидерите ще разискват икономически теми, сред които конкурентоспособност, вътрешен пазар, стратегически дневен ред. България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника. 11-годишният Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка.  Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за..

публикувано на 06.05.24 в 15:38

С 900 великденски яйца и 150 козунака почерпи Община Кюстендил

Два часа продължи празничното веселие на централния пл. "Велбъжд" в Кюстендил за Великден и Гергьовден, организиран от Общината. Бяха раздадени 900 великденски яйца и 150 козунака, осигурени от дарители и спонсори.  Поднасяха ги момичета, участвали в конкурса за мис "Кюстендилска пролет". Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил..

публикувано на 06.05.24 в 14:58
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Имаме шанс у нас да ядем месо и мляко от животни, гледани по пасища

България е единствената държава в ЕС, която толкова пъти е намалила поголовието на овцете си за 40 години.  Смело можем  да поведем една класация, но така или иначе овцевъдството си остава . Въпреки всичко е един традиционен български отрасъл. Това заяви председателят на Националната асоциация на овцевъдите в България Симеон..

публикувано на 06.05.24 в 14:57
Хавиер Милей

Хавиер Милей: Спорът за Фолклендите може да продължи десетилетия

Президентът на Аржентина Хавиер Милей заяви в интервю за Би Би Си, че приема, че Фолклендските острови в момента са "в ръцете на Обединеното кралство". В интервюто Милей обеща да си върне островите по дипломатически канали, но отбеляза, че "няма решение за момента". Позицията на Милей за статута на Фолкландските острови е различна от тази..

публикувано на 06.05.24 в 14:21
Камерна изложба

В Монтана беше открита камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие"

Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие" от колекциите на Регионален исторически музей - Монтана бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали, които са връчвани като военни отличия по времето на Третата българска..

публикувано на 06.05.24 в 14:18
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин е поканил европейски лидери за церемонията за началото на петия му мандат

Поканите за церемонията по встъпването на Владимир Путин в петия му президентски мандат са получени в делегацията на ЕС в Москва, както и от страните членки, съобщи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.  Той заяви, че в момента се обсъжда какъв да бъде общият отговор, но уточни, че върховният представител по външната..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

ЕК ще прекрати процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона

Европейската комисия приключи анализа си за ситуацията с върховенството на закона в Полша и стигна до заключението, че вече няма сериозен риск от неговото нарушение, поради което смята да спре процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана през 2017 година. "Полша започна редица законодателни и незаконодателни мерки в отговор на..

публикувано на 06.05.24 в 13:56