Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил отбелязаха 36 години от гибелта на алпиниста Людмил Янков

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С поклонение пред паметника и на улицата, която носи неговото име, в Кюстендил отбелязаха 36 години от гибелта на алпиниста Людмил Янков, един от участниците в експедицията ни "Еверест-84", поет, автор на няколко книги с поезия и проза и за призванието на хората, изкачващи върховете в планината и живота. 

Людмил Янков и свръзката му Стоян Наков загиват под връх Камилата в Рила на 17 април 1988 г. при тренировъчно изкачване в подготовка на българската експедиция до връх К-2, която така и не беше осъществена. 

Янков е роден в Перник, но изцяло е свързан с Кюстендил, където е било семейството му, където работеше, а сега живее с жена си и двете си деца синът му Людмил Янков младши. 

На поклонението бяха областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет Димитър Велинов, група от Туристическо дружество "Осогово“, роднини и приятели, граждани, ученици. 

Туристическият хор "Осоговско ехо“ изпълни песен, посветена на алпиниста. Прозвуча архивен запис, запечатал гласа на Людмил Янков, който по-късно беше удостоен за почетен гражданин на Кюстендил.

"Аз знам, че върховете нямат край. Върховете са безброй. Че човек може да изкачи хиляди върхове, още стотици хиляди ще останат неизкачени. Но това не са само планински върхове, каквито ги разбираме в най-точния смисъл. Върховете са навсякъде около нас - върхове в спорта, върхове в училището, върхове в игрите, върхове в приятелството. Един истински приятел, спечелен за цял живот - това е един връх, който остава винаги зад теб". 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Подпорна стена се срути на магистрала

На 2 май отварят за движение участъка на свлачището по "Струма"

На 2 май ще бъде възстановен движението в района на свлачището на магистрала "Струма", съобщи пред БНР инж. Даниел Иваничков от АПИ. В момента трафикът по "Струма" към София е отбит през Даскалово към Княжево. Подпорна стена се срути на магистрала "Струма" "Към момента се извършва оценка на състоянието на падналата стена, тъй като..

публикувано на 30.04.24 в 15:11

Над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около празниците

Само за четирите празнични дни около Великден миналата година са станали 264 тежки пътнотранспортни произшествия с над 200 ранени и 7 убити, припомнят от Пътна полиция. И предупреждават, че тази година над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около предстоящите празници. Подбирайте времето, в което тръгвате на път и..

публикувано на 30.04.24 в 15:03
Проф. Светлана Велизарова

Проф. Светлана Велизарова: Когато ваксината е без странични явления, създава по-слаб имунитет

Колкото се направи без странични явления да е една ваксина - толкова по-малко тя създава имунитет . Такава е ваксината срещу коклюш, която прилагаме от 2012 г.  Това обясни пред БНР проф. Светлана Велизарова, началник на отделението "Пулмология" в СБАЛ по детски болести. Изпратиха инструкции до личните лекари срещу разпространението на коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 14:48

Руси Чанев с "Аскеер" за цялостен принос. Кои са номинираните?

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 14:40

Равносметка: Силен зимен сезон, но само за 2 месеца и половина в Банско

Силен зимен сезон, но само за два месеца и половина – такава е равносметката на туристическия бизнес в Банско.  Снегът отново дойде късно, а топлият като лято март бързо го стопи. Промените в климата все по-настоятелно показват, че проблемът ще се задълбочава в държавите, които разчитат най- вече на зимния туризъм.  Какво предизвикателство е това за..

публикувано на 30.04.24 в 14:30

Премиерът обсъди организацията на изборите с министри и зам.-министри

Премиерът Димитър Главчев обсъди организацията на предстоящите избори с министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритаров а, както и със заместник-минист рите на външните работи и на тран спорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков. Това съобщиха от..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

Комисията по отбрана подкрепи промени в договора за първите 8 изтребителя Ф-16

Комисията по отбрана подкрепи на второ четене промените в договора за първите 8 изтребителя Ф-16.   Договорът ще коригира срокове за осигуряване на съответните компоненти. Актуализира се и графикът за доставка на самолетите.  Промените не засягат стойността на доставката.  През 2019 г. България плати накуп около 2,2 млрд. лева.  Промените няма да..

публикувано на 30.04.24 в 14:01