Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите.

Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на правителството. Промените бяха подкрепени със 140 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията гласува "против".

Беше отхвърлено предложението на БСП да няма заседания, но да се провежда редовният парламентарен контрол.

Беше подкрепено заплати на народните представители да се начисляват от деня на полагането на клетва до деня, който предхожда деня на полагането на клетва на депутатите, избрани в следващия 50-ия парламент.

С други поправки в правилника депутатите решиха на всяко шестмесечие да се изисква доклад от Комисията за противодействие на корупцията и от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и да се провеждат изслушвания на председателите и членовете им.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест в Колумбийски университет в САЩ

Десетки арестувани по време на протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк

Нюйоркската полиция арестува десетки протестиращи в подкрепа на палестинците студенти от Колумбийския университет. Акцията на полицията в Ню Йорк в Колубийския университет започна малко след 21 часа местно време, като основната и цел беше да освободи една от аудиториите, в която се бяха барикадирали протестиращите студенти. Освен аудитория..

публикувано на 01.05.24 в 07:53

Мащабна транспортна стачка обзема съседна Гърция

По традиция гърците отбелязват Международния ден на труда със стачка. Протестите и демонстрациите се организират от синдикатите и Комунистическата партия. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви, че Първи май е ден за защита правата на работниците, а не ден за почивка. От тази нощ моряците спряха движението на кораби и..

публикувано на 01.05.24 в 07:47

БНР кани за споразумение регистрираните за изборите партии и коалиции

Българското национално радио (БНР) кани на 2 и 7 май регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети за подписване на споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, бул. Драган Цанков №4...

публикувано на 01.05.24 в 07:43

БНБ изчисли 3,78% основен лихвен процент

Основният лихвен процент спада до 3,78 на сто от днес изчисли Българската народна банка (БНБ). Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията при лихвите. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения. За април тя беше 3,8 процента.

публикувано на 01.05.24 в 07:38

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийино и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 07:35
Корнелия Нинова

БСП на срещи с леви партии и синдикати и празник в Борисовата градина

По повод Първи май "БСП за България" ще се срещне с партии, неправителствени организации, граждански структури от левия спектър, център и патриотични организации.  Срещата ще се състои в Пленарната зала на бившата сграда на Народното събрание (НС). Поканени за участие са и представители на синдикатите. Теми на дискусията ще бъдат правото и условията..

публикувано на 01.05.24 в 07:33
Снимката е илюстративна

Ден на труда: КТ "Подкрепа" с традиционно шествие в София

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго,..

публикувано на 01.05.24 в 07:30