Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

Снимка: Европейски парламент

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия. 

Обединеното кралство вече има схеми с някои страни извън ЕС, за да се позволи на хора да дойдат на Острова за период до две години. От "Даунинг стрийт" заявиха, че предпочитат сделки по държави пред общо споразумение, което да се прилага във всичките 27 страни членки. 

Правилата за свободно движение на ЕС бяха ключова част от референдума за Брекзит през 2016 година, като водещите кампанията за напускане тогава обещаха да ги прекратят, за да се даде на Обединеното кралство по-голям контрол върху имиграцията. Сега предложената схема от ЕС няма да копира точно предишния режим, тъй като свободите ще бъдат ограничени във времето и участниците от Обединеното кралство ще могат да останат само в държавата от ЕС, която ги е приела.

Но това значително ще намали имиграционния контрол върху младите хора, които се движат между Обединеното кралство и ЕС, като Европейската комисията предлага да няма квоти за общия брой. В политически документ Европейската комисия отбелязва, че се намесва, след като Обединеното кралство се е обърнало към няколко неназовани страни от ЕС миналата година, за да обсъдят отделни сделки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Председателките на Еврокомисията и на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен и  Роберт Мецола.

Брюксел срещу Брюксел: ЕП ще съди ЕК заради пари за Унгария

Европейският парламент ще съди Европейската комисия заради решението ѝ да размрази 10,2 милиарда евро за Унгария, съобщи "Политико". По данни на изданието решението е взето с 16 гласа срещу само един, без въздържали се, от членовете на..

публикувано на 12.03.24 в 11:23

В Брюксел обсъждат пазара на селскостопанските продукти на фона на войната

Съвет "Земеделие и рибарство" ще обсъжда в Брюксел положението на пазарите за селскостопански продукти в Европейския съюз след руската инвазия в Украйна. Преди дебатите министрите ще изслушат украинския си колега Микола Солски, отговарящ за..

публикувано на 26.03.24 в 07:41

Брюксел – сюрреализъм и кохезионна политика

Брюксел в момента е и постоянна, и временна столица на ЕС, защото Белгия е и ротационен председател на Съвета на Европа. Така освен всички събития, които си се провеждат тук, има форуми и срещи, които иначе биха били другаде, според ротационната..

публикувано на 12.04.24 в 14:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс...

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на..

публикувано на 01.05.24 в 20:29

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти..

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда (..

публикувано на 01.05.24 в 20:00