Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статуя на Елизабет II ще бъде открита в английското градче Оукъм

Снимка: Rutland County Council

В деня, в който покойната британска кралица Елизабет Втора щеше да навърши 98 години, в английското градче Оукъм ще бъде открита нейна статуя. При откриването ще има нетрадиционни гости. 

Бронзовата двуметрова статуя ще бъде поставена пред библиотеката в Оукъм и това ще бъде на практика първият постоянен мемориал в памет на Елизабет Втора след смъртта ѝ. Изработването на статуята струва 125 000 паунда, които са дарени от фирми и отделни лица. В деня на откриването всички обществени паркинги в Оукъм ще бъдат безплатни. 

На статуята Елизабет е изобразена с три от нейните любими коргита. Сред гостите при откриването ще бъдат 50 коргита, които ще бъдат разходени наоколо, докато гайдар свири тъжна заупокойна мелодия на шотландска гайда. Коргитата са поканени в чест на дълбоката привързаност на покойната кралица към тази кучешка порода, която датира още от нейното детство. Тя притежаваше повече от 30 коргита през годините, много от които бяха преки потомци на първото ѝ куче Сюзън, дадена ѝ като подарък за 18-ия ѝ рожден ден от нейните родители през 1944 година.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Погребението на Елизабет Втора е струвало 162 милиона паунда

Погребението на британската кралица Елизабет Втора и събитията по време на периода на национален траур са стрували на правителството около 162 милиона паунда, съобщиха от министерството на финансите. Държавното погребение на Елизабет Втора се..

публикувано на 19.05.23 в 07:50
Ковчегът на кралица Елизабет Втора се внася в

В смъртния акт: Елизабет Втора е починала поради напреднала възраст

Британската кралица Елизабет Втора е починала поради напреднала възраст. Това е записано в смъртния акт, който бе разпространен публично.  В смъртния акт, изданен от Шотландския национален регистър, е записано, че краицата е починала в 15.10..

публикувано на 30.09.22 в 10:16

Траурът в Кралството: Безкрайни опашки, ден преди погребението на Елизабет Втора

И днес хиляди хора се наредиха на опашки в британската столица, за да отдадат последна почит към Елизабет Втора. Неделята е последният възможен ден, в който британците могат да се поклонят пред покойната кралица. Вече четвърти ден..

обновено на 18.09.22 в 22:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Стачки в строителния бранш в Германия

От днес в Германия започнаха общонационални стачки в строителния бранш и в "Дойче Телеком". Според говорителя на профсъюза стачките в строителния бранш ще започнат първоначално в Долна Саксония. Във вторник са планирани стачки в цяла Германия...

публикувано на 13.05.24 в 13:10

Съветът на ЕС одобри промени в Общата селскостопанска политика

Съветът на ЕС прие официално промени в Общата селскостопанска политика, с които се въвеждат по-опростени процедури, намалява се административната тежест и се дава възможност за повече гъвкавост при спазването на някои изисквания, свързани с околната..

публикувано на 13.05.24 в 12:59
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Горната камара на руския парламент изслуша Лавров преди преназначаването му като външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ако западните страни искат да решат украинската криза на бойното поле, Москва е готова за това. "Това е тяхно право, ако искат на бойното поле - да бъде на бойното поле", каза Сергей Лавров в хода на..

публикувано на 13.05.24 в 12:58
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов (вляво) и говорителят на прокуратурата в старата столица Тотко Тотев

Освободиха от ареста собственика на пистолета, с който беше простреляно дете в Арбанаси

Бизнесменът Димитър Бонзов, с чийто боен пистолет вчера 11-годишно момче простреля в крака 12-годишно момиче на празненство в Арбанаси, вече е освободен от ареста, без да му е повдигнато обвинение.  Това потвърди за БНР районният прокурор на..

публикувано на 13.05.24 в 12:50

Шофьор оцеля, след като падна с колата си в 40-метрова пропаст между Златоград и Мадан

Шофьор оцеля, след като пропадна с автомобила си в 40-метрова пропаст по пътя Златоград - Мадан. Инцидентът е станал в петък следобед, съобщиха днес от полицията в Смолян. 45-годишният мъж, жител на златоградското село Страшимир, управлявал лек..

публикувано на 13.05.24 в 12:50