Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: С либерализацията на цените на тока политиците манипулират гласоподавателите

| Интервю
Руслан Стефанов
Снимка: Юлияна Корнажева

Очаквано е отлагането на либерализацията на цената на електроенергия. Центърът предсказа, че няма бъде постигната либерализацията, както беше обещано преди повече10 години, тъй като става въпрос за страх от неподготвеност и съответно неяснота за ефекта върху  потребителите, гласоподавателите.

Това коментира в интервю пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

„Българският парламент направи това, което многократно преди това парламент и правителство правеха – отлагане. След себе си, това влачи продължаващо субсидиране на различни дейности в енергетиката, включително по-богати домакинства за сметка на по-бедни“, обясни икономистът.

Според него ще има и усложнения по така и „непристигащият втори транш“ по Плана за възстановяване и развитие.

Също така показва и липсата на идея за стратегия, базирана на анализи и препоръки, нещо което ние от години показваме и ще продължат изкривяванията на пазара на електроенергия“, допълни той.

Неговата критика е, че „не е направена разяснителна кампания“ и я сравни „сходно със ситуацията с еврото, нещо, което от десетилетие приемаме“.

Стефанов припомни, че имаме „поетите ангажименти в рамките на ЕС още с членството и енергийните пакети от 2009 г. започват да се подготвя тази либерализация“.

„За домакинствата така и не влизаше либерализацията. Стоят дисбалансите на пазара и това позволява субсидиране на домакинствата за електроенергия. От друга страна позволява продължаване субсидирането на цените на производителите на въглищни централи и др., скоро и за ядрена енергетика. Продължава това произволно местене на едни средства напред назад, за да не бъде ясно на крайния потребител за какво плаща и в какъв момент. Това позволява на политиците да манипулират своите избиратели, естествено да могат да обясняват увеличения и намаления на цените с политически аргументи, а не с ролята на пазара“, коментира главният икономист на ЦИД.

Той отхвърли прогнозите, че цената на тока ще скочи с 20% и обясни: 

"Потребителите, които не са добре осведомени, за тях има опасност за скачане на цените на тока, тъй като не знаят как да управляват собственото си потребление. Иначе, разбира се, че може да има увеличение на цената, но тя в никакъв случай няма да бъде така автоматична."

Според Руслан Стефанов „най-добрият начин за защита на интереса на домакинствата и производители е либерализация на пазар, тъй като се знае за какво и в какъв момент на денонощието плащате“. В момента „всичко е изравнено за всички“.

„Тези опасения съществуват, но те са поради това, че не се образоват хората. Виждаме как правителство след правителство и парламент след парламент не си вършат работа да образоват хора, а само ги плашат, за да ги използват с политически цели. Цяла Европа е минала през този процес и се знаят негативи и позитиви. И това изисква работа, която не е свързана с комисионни, а по скоро с ограмотяване на потребителите и ясни правила за производителите“, коментира Руслан Стефанов в предаването „Неделя 150“.

За договора, подписан от служебния кабинет на Радев с турската „Боташ“, Стефанов коментира:

"Докладът на комисията беше публикуван и се вижда как без анализи и прогнози, и политическо съгласие, едно служебно правителство подписва договор, който задължава държавата до 2035 г. И всичко потъна в политическо говорене. Радев отказва да каже продължението – кога тази диверсификация би имала смисъл?“

„Ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй", както и докладът за „Боташ“ са без никакви анализ и дългосрочно планиране. Отново се тръгва да се харчат огромни суми за българската икономика. Не само, че не е ясно, но е пореден пример как България няма неполитизиран вътрешен дебат и е без действаща национална енергийна стратегия“, коментира Руслан Стефанов.

Цялото интервю с Руслан Стефанов чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства. Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

обновено на 12.05.24 в 04:40

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата. За Швейцария настоящото първо място е..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59