Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:

Ваксинацията срещу хепатит В е най-ефективната форма на превенция срещу заразяване

3
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

6000 души се заразяват с форма на хепатит всеки ден. 1,3 милиона души са страдали от форма на заболяването – така се твърди в доклада за глобалния хепатит за 2024 г., представен на Световната среща за хепатит в Лисабон, Португалия.

Спорeд данните, представени от СЗО, хепатитът има толкова смъртни случаи, колкото има туберкулоза глобално. Данните са взети от 187 страни и разглеждат  хепатит А, В, С, D и Е.

От всички нови случаи на хепатит през 2022 г., 83% са хепатит В, а останалите – хепатит С. Наблюдава се голям брой млади хора, страдащи от инфекции – 12% от заболелите са под 18-годишна възраст, а около половината – между 30 и 54-годишна възраст. 

В доклада се твърди, че 3500 души губят живота си заради хепатит всеки ден. В доклада се съобщава, че един от рисковите фактори е липсата на ранната диагноза на хепатит и ненавременното лечение. Друг фактор се оказва липсата на достъп до медикаменти. В страните в Африка, където са 63% от новите случаи на хепатит Б, ваксина получават едва 18% от новородените. Причината се крие в цената на медикаментите, заради която бедни страни не могат да защитят населението си. 

Хепатит В – видове, симптоми, лечение, профилактика – в рубриката „Инфекциозен навигатор“ на БНР-Радио Благоевград темата коментира гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника на Военномедицинска академия-София и хонорован асистент в ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград.

  „Хепатит В е вирусна инфекция на черния дроб. В глобален аспект това заболяване има изключително голяма социална значимост. Заедно с хепатит С са отговорни за 80% от случаите на чернодробен карцином. Неслучайно една от стратегиите на СЗО е повишаване на осведомеността за това заболяване, рисовете и последиците от него“. Д-р Баймакова посочи, че основен източник на заболяването е човекът – болен или заразоносител. Вирусът се намира в кръвта, в серума на човека и всички негови телесни течности. Най-голяма е концентрацията му в кръвта, поради което основният път за инфектиране е чрез контакт с кръв и кръвни продукти. “Вирусът постъпва в нашия организъм, освен чрез кръвта, при нарушаване целостта на кожата, през конюнктивата на очите, лигавицата на половите органи, предаване от майка на дете по време на бременността и при самото раждане. Възможните пътища за предаване на инфекцията са и при контакт със заразени инструменти – козметични и медицински, които не са стерилизирани. Вирусът е изключително устойчив в околната среда“.


   Симптоми, форми

Инфекцията може да протече както клинично проявена, така и безсимптомна. Формите са лека, средно тежка и тежка. „Възможно е да се развие като остра инфекция, да се преодолее, но е възможно да настъпи и хронификация на заболяването. Когато е симптоматично проявена с клинични симптоми – тогава тя ще се развие като всички останали вирусни хепатити. Ще следва хода на остър вирусен хепатит, който преминава през няколко стадия. Инкубационният период при това заболяване е дълъг – от 30 до 180 дни. Човек ще забрави кога е имал рискови контакти, кога си е правил татуировки, или е имал контакт с кръв и други инфектирани продукти. Предвестници са общо неразположение, слабост, тежест в епигастриума, гадене, повръщане, температура, мускулни болки. Възможно е пожълтяване на кожата, тъмна урина, светли изпражнения – тогава човек се ориентира, че има хепатит и търси медицинска помощ. Това се случва, когато е налице симптоматично проявена инфекция“. Инфекционистът посочи, че в голяма част от случаите инфектираните са без симптоми. Хронификацията на острата инфекция е в пряка зависимост от възрастта на човека. При новородените  се наблюдава най-висок процент от хронифициране на заболяването – 50% от случаите. От 1 до 5 години – 30%, над 5 години – между 5 и 10%. 

  При хората с хронична инфекция има по-висок риск от повече усложнения, включително цироза и рак на черния дроб /хепатоцелуларен карцином/.

  Рискови групи

  Хора, които са диагностицирани с хемофилия, или са на диализа, родени преди 1992 година и не са ваксинирани. Лица с рискови сексуални контакти, наркомани, медицински работници, които работят с кръв и кръвни продукти.


   Лечение

Острите инфекции подлежат на контрол от специалистите по инфекциозни болести. В зависимост от състоянието на пациента се провежда адекватна терапия. Когато пациентът е с хронична форма на инфекцията се прави обследване и се преминава към друг тип медикаментозна терапия. „В зависимост от възрастта и клиничната форма голяма част от лицата ще преболедуват и ще изградят траен имунитет. Въпросът е да се хванат хроничните вирусоносители и са източника на инфекцията, усилията трябва да се насочат към тях“.

  Как може да се предотврати заболяване от хепатит В?

Ваксинацията срещу хепатит В е най-ефективната форма на превенция срещу заразяване. „Ваксината е достатъчно ефективна и достъпна, включена е в имунизационния календар на страната ни. Насърчават се рисковите групи да бъдат ваксинирани. Това се отнася за специфичната профилактика, а неспецифичната включва информираността, безопасните контакти, ранното откриване на заболяването и употребата на стерилизиран инструментариум“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия