Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна и САЩ преговарят за двустранно споразумение за сигурност

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за пакета с военна помощ, който беше одобрен от Камарата на представителите на американския Конгрес и обясни за какво ще бъдат изразходвани средствата. 

"Четири приоритета са ключови - защита на небето, модерна артилерия, далекобойни оръжия и да се гарантира, че пакетът с американската помощ ще пристигне бързо", каза Зеленски във вечерното си обръщение, публикувано на уебсайта на държавния глава.

Киев и Вашингтон са постигнали напредък по въпроса за доставката на американски ракети с голям обсег на действие АТАКМС, уточни Зеленски и добави, че страните преговарят за договор за сигурност. 

"Много е важно също, че екипите ни - от Украйна и САЩ, започнаха работа по двустранно споразумение за сигурност. Можем да направим споразумението истински пример, който ще осигури по-голяма сигурност за нашия народ, но също така ще помогне да се гарантира, че целият ход на европейската история ще се движи в правилна посока и само с мир", подчерта украинският държавен глава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел

Борел: Повече ПВО системи и 155-милиметрови снаряди за Украйна са основните ни цели

Повече ПВО системи и 155-милиметрови снаряди са основните ни цели за доставка на Украйна - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след заседанието на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС в..

публикувано на 22.04.24 в 19:16
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

На срещата в Люксембург нито една страна не обеща на Украйна системи "Пейтриът"

Полша заяви, че не може да помогне с ракети "Пейтриът" на Украйна, но ще помогне с други средства. Още шест страни членки на НАТО в Европа разполагат с комплекси "Пейтриът". Това са Германия, Нидерландия, Швеция, Испания, Гърция и Румъния. Германското..

публикувано на 22.04.24 в 18:49
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) на Съвет „Отбрана“ и „Външна политика“ - Люксембург, 22 април 2024

Военният министър в Люксембург: България ще подкрепя Украйна, докато е необходимо

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди на днешния Съвет "Външни работи" и "Отбрана" в Люксембург, че България ще продължи да оказва военна помощ на Украйна, докато е необходимо.  "България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО..

публикувано на 22.04.24 в 18:10

Финансово подразделение на Световната банка планира инвестиции в Украйна за 1,9 млрд. долара

Поделението на Световната банка за инвестиции в частния сектор (IFC) се очаква да финансира проекти за 1,9 милиарда долара в Украйна през следващите 18 месеца, заяви служител на International Finance Corporation пред агенция Ройтерс. Повече от..

публикувано на 22.04.24 в 11:59

Столтенберг: Военната помощ за Украйна не закъсня, но забавянето ѝ имаше последици

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Сената на Съединените щати да утвърди час по-скоро решението на долната камара на Конгреса да отпусне 61 милиарда долара военна и финансова подкрепа за отпор срещу руското нашествие. Генералният..

публикувано на 22.04.24 в 07:38
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призова Сената на САЩ да утвърди помощта за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Сената на Съединените щати да утвърди час по-скоро вчерашното решение на долната камара на Конгреса да отпусне 61 милиарда долара военна и финансова подкрепа за страната му за отпор срещу руското нашествие...

публикувано на 21.04.24 в 20:58

Пентагонът: Американско оръжие може да достигне фронта в Украйна "много бързо"

Американско оръжие може да достигне фронта в Украйна "много бързо" след снощния положителен вот в Конгреса, заяви говорител на Пентагона. Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна Обещанието идва в момент, когато Киев е в..

публикувано на 21.04.24 в 17:56

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

Европа и НАТО приветстваха решението на Камарата на представителите за помощта за Украйна

"Приветствам преобладаващия положителен вот от Камарата на представителите. Украйна заслужава цялата подкрепа, която може да получи срещу Русия. Сега настояваме американския Сенат да я гласува възможно най-бързо, тъй като на карта са заложени животи...

публикувано на 20.04.24 в 21:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за..

публикувано на 03.05.24 в 18:29

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците

В Париж продължават студентските митинги в подкрепа на палестинците. Полицията в Париж отстрани пропалестински студенти, окупирали университета за политически науки "Сиенс По" (Sciences Po). Около 200 души са се събрали пред Пантеона в Париж в..

публикувано на 03.05.24 в 18:20
Яхя Сареа, военен говорител на йеменските хути

Йеменските хути заплашват да атакуват всеки кораб, насочващ се към израелско пристанище

Йеменските хути ще атакуват кораби, насочващи се към израелските пристанища, във всяка зона, която попада в обхвата им. Това обяви военният говорител на хутите Яхя Сареа, цитиран от Ройтерс. Подкрепяните от Иран бунтовници нанесоха многократни..

публикувано на 03.05.24 в 17:38
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу

Шойгу твърди, че украинските войски са в отстъпление по цялата фронтова линия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че украинските войски са в отстъпление по цялата фронтова линия, съобщава Ройтерс и АФП. "Руските войски продължават да сриват системата от опорни пунктове на противника по протежение на цялата..

публикувано на 03.05.24 в 17:30
Община Кюстендил

Готви се нова наредба за отдаване на общински жилища в Кюстендил

Готви се нова наредба за отдаване на общински жилища в Кюстендил. Това се налага след направена ревизия, която установила, че 10 от апартаментите и помещенията се ползват неправомерно.  Съветниците отказаха да гласуват и докладна, според която две..

публикувано на 03.05.24 в 16:58
Проф. Иван Костов

Две жени с високорискови бременности и техните бебета са спасени в "Майчин дом"

Две млади жени с високорискови бременности и техните бебета са били спасени в най-голямата АГ-болница у нас "Майчин дом".  И майките, и бебетата са в стабилно състояние. Сред майките е 36-годишна жена от Велико Търново, при която в седмия месец..

публикувано на 03.05.24 в 16:49

МВнР издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница.  Заради продължаващите протести в Тбилиси се препоръчва на българите, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации, да..

публикувано на 03.05.24 в 16:37