Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания двама мъже бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай

Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Занимаващ се с изследователска дейност в британския парламент и още един сужител в Уестмистър бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай на базата на твърдения, че са предоставили информация, която може да бъде "полезна за врага".

Кристофър Кеш и 32-годишният Кристофър Бери бяха обвинени по Закона за официалната тайна. От полицията заявиха, че те са обвинени в предоставяне на статии, кореспонденция, документи или информация на чужда държава. Китай нарече обвиненията "злонамерена клевета", но отдела за борба с теророризма опредедели обвиненията като "много сериозни". 

Вестник "Сънди таймс" твърди, че Кеш е имал достъп до някои депутати, сред които Том Тугендхат, който е министър, отговарящ за сигурността, и председателя на комисията по външни работи Алиша Кърнс. 

Ръководителят на отдела за борба с тероризма Доминик Мърфи каза, че разследването е било "изключително сложно". От отдела допълниха, че наказателните производства срещу обвиняемите са активни и никой не трябва да съобщава, коментира или споделя информация онлайн, която би могла по някакъв начин да накърни правото им на справедлива защита.  

Кеш и Бери бяха пуснати под гаранция, като ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд в петък, 26 април.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС: Напрежението заплашва да ескалира до тотална търговска война с Китай

Европейският съюз и Китай се доближават до "железопътна катастрофа на забавен каданс", тъй като нарастващият протекционизъм рискува да ескалира в тотална търговска война, заяви в сряда президентът на Европейската търговска камара в Китай Йенс..

публикувано на 17.04.24 в 15:53

Китайски шпиони са взели на мушка нидерландски технологии

Китайски шпиони са взели на мушка Нидерландия в сферата на полупроводниците, аерокосмическата и морска индустрия в опит да засилят китайските въоръжени сили. Това посочва нидерландската разузнавателна служба MIVD в годишния си доклад, който е..

публикувано на 18.04.24 в 16:12

ЕС има за цел да увеличи износа на хранителни стоки за Китай въпреки търговското напрежение

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви преди тазседмичното си посещение в Китай, че фокусът му ще бъде насочен върху увеличаването на износа на селскостопански храни към втората по големина икономика в света и запазването на..

публикувано на 22.04.24 в 10:01

Германия: Трима души са задържани за шпионаж в полза на Китай

В Германия разследващи арестуваха днес трима германски граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Китай, съобщи прокуратурата. Смята се, че те са осигурявали достъп до секретни морски технологии - случай, който може да провокира ново напрежение между..

публикувано на 22.04.24 в 13:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева..

обновено на 12.05.24 в 04:40

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в..

публикувано на 11.05.24 в 20:59