Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е домакин на международна среща, посветена на демокрацията

Снимка: архив

Необходимостта от реформи в съвременните демокрации, заплахите срещу тях и утвърждаването на върховенството на закона са сред ключовите обществени въпроси, които са в центъра на провеждащата се днес в Кипър международна среща на върха за демокрацията. Тя се подкрепя от Европейската комисия и Европейския парламент.

Конференцията се стреми да предостави платформа за открит диалог по важните въпроси, които вълнуват обществото и влияят върху неговото развитие, обявиха организаторите ѝ от Центъра за социални иновации и други неправителствени сдружения в Кипър. Целта е да се засили дебатът за бъдещето на демокрацията, с предложения за иновативни идеи и насърчаване на активното участие на гражданите. Затова и един от основните панели на срещата е посветен на „2024 година: Суперизборната година и демокрацията отвъд гласуването“.

Специално внимание се обръща на критичната роля на образованието за изграждането на активни граждани, споделящи ценностите на демокрацията. Интерес се очаква да предизвика и темата за въздействието на изкуствения интелект върху демокрацията, както и за връзката на гражданите с властта.

В срещата на върха участват представители на държавни институции, изследователски центрове, мозъчни тръстове и граждански обединения от Кипър и чужбина, на международната организация „Алианс на демокрациите“, Глобалната образователна мрежа в Европа (GENE) и други европейски структури.


По публикацията работи: Калин Дацов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къща, разрушена от израелски удар в Южен Ливан, архив, 27 декември 2023 г.

Четирима цивилни са убити при израелски удар по гранично село в Ливан

Четирима души бяха убити при израелски удар в село в южен Ливан. Загиналите са били членове на едно семейство, съобщи Ройтерс като се позова на източници от ливанската гражданска защита. По информация на ливанската държавна новинарска агенция убитите са семейство с две деца, едното от които е било на 12 години. В изявление "Хизбула" заяви, че в..

публикувано на 05.05.24 в 17:24
Поддръжниците на хутите стъпват върху знамената на САЩ и Израел по време на протест срещу САЩ и Израел и в знак на солидарност с палестинския народ в Сана, Йемен, 3 май 2024 г.

В САЩ между януари и септември 2023 г. са регистрирани 3500 инцидента, свързани с антисемитизъм

Доклад на неправителствени организации посочва, че през седемте месеца след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война, предаде ДПА. Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в..

публикувано на 05.05.24 в 17:18
Пускови установки за междуконтинентални балистични ракети

Генерална репетиция за парада в Москва в чест на 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия

На Червения площад в Москва се проведе генерална репетиция за парада в чест на 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война. Военни паради за Деня на победата във Великата отечествена война -  9 май, ще се проведат в 25 града в Русия. Образци на военна техника преминаха през центъра на руската столица, а..

публикувано на 05.05.24 в 16:59

Парад на хвърчилата: Небето е необятно, там добиваш свобода

Около 40 деца от Силистра се включиха в петия Парад на хвърчилата, организиран от фондация "Човек, природа, здраве". Една от основните цели на организаторите е да се стимулират децата да излизат по-често сред природата. "Целта е децата да могат да добият свобода. Какъв е смисълът на хвърчилото - просторът, небето е необятно, там добиваш свобода,..

публикувано на 05.05.24 в 16:47
Снимката е илюстративна, архив.

Младеж се е предал в полицията в Германия за участие в нападение срещу кандидат за евровота

Младеж на 17-години се е предал на властите в Германия, като твърди, че е един от извършителите на нападението срещу евродепутат. Това съобщи германската полиция, цитирана от АФП и БТА. Младежът е отишъл в полицията в Дрезден и е заявил, че той е ударил Матиас Еке, водач на листата на социалдемократическата партия (ГСДП) в провинция Саксония за..

публикувано на 05.05.24 в 16:31
Изграждащият се затвор в Самораново.

Проблеми с водата в дупнишкото село Самораново

Вече два дни без вода е дупнишкото село Самораново. Според местните хора проблемът идва от изграждащия се в селото нов затвор, като комплексът , който вече е вързан за ВиК мрежата, ще създаде големи проблеми с водоподаването и водата няма да стига.  Показаха новия затвор в Самораново При довършителните работи в новия затвор се ползва вода в..

публикувано на 05.05.24 в 16:14

Руската армия с официално съобщение, че е превзела Очеретине в Донецка област

Руската армия съобщи, че е превзела село Очеретине (Очеретино) в Източна Украйна, предаде АФП. В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че войниците му "напълно са освободили" това село в Донецка област, северозападно от Авдеевка, която падна под контрола на руската армия през февруари. През последните месеци Москва редовно..

публикувано на 05.05.24 в 15:49