Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тим Бароу ще бъде предложен за следващ посланик на Великобритания в САЩ

Правителството на Обединеното кралство се готви да обяви, че съветникът по националната сигурност сър Тим Бароу ще стане следващ посланик на страната в САЩ, което предизвика реакция от лейбъристите, че може да отменят назначението, ако спечелят общите избори, съобщи "Файненшъл таймс".

Очаква се съобщението, че Бароу ще поеме поста от сегашния посланик Карън Пиърс, да бъде направено още тази седмица. Не се очаква обаче той да заеме поста до декември тази година или януари 2025 година, след като се проведат общите избори в Обединеното кралство и президентските избори в САЩ. 

Планът предизвика гняв в опозиционната Лейбъристка партия, откъдето настояха, че следващото правителство на Обединеното кралство трябва да направи назначението на най-високата британска дипломатическа длъжност. "Като ненужно бързат с жизненоважни дипломатически назначения толкова близо до изборите както в Обединеното кралство, така и в САЩ, торите отново поставят партийните си интереси над националните", каза представител на лейбъристите. 

Лейбъристите, които изпреварват с 20 пункта консерваторите в социологическите проучвания, могат да отменят решението и да издигнат свой предпочитан кандидат във Вашингтон, ако лидерът им Киър Стармър влезе на "Даунинг стрийт". 

Тим Бароу има богата кариера. В момента ръководи екипите на Обединеното кралство в Г-7 и Г-20. Преди това Бароу е служил в Москва и е назначен за посланик на Обединеното кралство в ЕС през 2017 година, след като британците гласуваха за напускане на блока на референдума за ЕС година по-рано.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тим Бароу е новият постоянен представител на Великобритания в ЕС

Дипломатът от кариерата Тим Бароу ще е новият постоянен представител на Великобритания в Европейския съюз, съобщава вестник "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс. Бароу досега е бил  политически директор в британското министерство на външните работи, а..

обновено на 05.02.17 в 10:50

Тим Бароу е новият постоянен представител на Великобритания към ЕС

Дипломатът от кариерата Тим Бароу е новият постоянен представител на Великобритания към Европейския съюз. За това съобщи Франс прес, позовавайки се на високопоставен източник от правителството в Лондон. Бароу заменя на поста подалия вчера оставка Айвън..

публикувано на 04.01.17 в 21:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре - първият работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е взело..

публикувано на 06.05.24 в 12:29

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 06.05.24 в 12:25

Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие

Русия ще проведе в близко бъдеще военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия, предадоха АФП и Ройтерс, като цитират руското министерството на отбраната. Министерството уточни, че учението е наредено от..

публикувано на 06.05.24 в 11:53
Протестна акция по повод визитата на Си Цзинпин във Франция.

Си Цзинпин разговаря в Париж с Макрон и Фон дер Лайен

Китайският президент Си Цзинпин е от снощи на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейска обиколка, в който ще посети и Сърбия, и Унгария. Днес той ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон. Тържествена церемония за..

публикувано на 06.05.24 в 11:45

Вход свободен и много изненади в Националния военноисторически музей в София

Националният военноисторически музей в София отбелязва Гергьовден с вход свободен. Посетителите ще могат да се насладят на постоянната хронологична и на външната експозиция, обясни пред БНР Деяна Костова, зам.-директор на музея.  Свободен е..

публикувано на 06.05.24 в 11:43
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция: Тежки травми след инциденти с пиратки

Неспазване на забраната за използване на пиратки доведе до тежки травми в Гърция. Въпреки нареждането на полицията да не се използват пиратки на много места в Гърция продължава тази традиция, която винаги води до тежки инциденти. В област..

публикувано на 06.05.24 в 11:36

Как полигонът "Ново село" промени икономиката на района?

От 1962 година съществува полигонът "Ново село". От близо 20 години на него правят учения американски и български военни, а в последните години и батальонната бойна група на НАТО, която е дислоцирана у нас.  Колкото хора, толкова и мнения за..

публикувано на 06.05.24 в 11:35