Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

Снимка: БГНЕС

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април.

С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии. Рекламирането ще се допуска само върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 100 метра от училища, върху игралните зали и казина, върху спортна екипировка, спортни зали и съоръжения. 

"Възраждане", БСП и ИТН поставиха под съмнение мотивите на вносителите от ГЕРБ и ДПС за масово ограничаване на хазартната дейност и видяха опит за предизборна употреба.

"Сега тези, които пълнят касите в хазарта, ще счупят телефоните на определени хора да ги търсят не заради друго, а за да проведат едни приятелски разговори за Великден и за предстоящите избори, тъй като битката е страхотна", заяви социалистът Румен Гечев. 

"Всяка баничарница е свързана с НАП и всяка боза, която се продава, се регистрира в НАП онлайн, но нито една машинка на хазартните оператори не е вързана към НАП", коментира Гроздан Караджов от ИТН.

"В момента имаме под път и над път билбордове с реклама на хазарт. Какво ще се случи, когато това нещо стане вариант за реклама на хазартния бизнес? Всичко ще бъде накичено", възрази Цончо Ганев от "Възраждане". 

Председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев контрира: 

"Ако една дейност ще е разрешена, тя трябва да бъде внимателно регулирана".

Парламентарните групи направиха заявки за промени между двете четения на законопроекта. От ПП-ДБ настояват билбордовете с реклама за хазарт да се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища и да бъдат създадени общински центрове за борба с хазартната зависимост и ресоциализацията. 

Те се обявиха и "за" свързване на машинките в казината към НАП. От ИТН предлагат разстоянието на билбордовете да е минимум 500 метра не само от училища, но и от университетите. 

Срокът между двете четения ще е тридневен, във вторник ще има извънредна бюджетна комисия и извънредно заседание за Народното събрание за окончателното приемане. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на призивите на международната общност за въздържане от страна на Тел Авив.  Пред телевизия "Ал-Джазира"..

обновено на 07.05.24 в 01:16

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за здравно образование и е посветена на Световния ден без тютюнев дим - 31 май.  Прегледите ще се..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35