Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Снимка: БТА

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов. 

Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов. 

Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните му партньори БСП, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане". Всички те получиха по един заместник-кмет в управлението на общината. 

До уволнението на Петър Маринов се стигна, след като от групата общински съветници на коалиционния партньор БСП за втори път не подкрепиха предложената на кмета Петков структура на общинската администрация.

"Смятам, че когато едната страна не спазва своите ангажименти, другата също трябва да отвърне по този начин. Това е чисто политическо уволнение. Решение въз основа на няколко последователни гласувания в Общинския съвет и начина, по който комуникираме с тази група", каза градоначалникът. 

Кметът на Ловеч каза, че му предстоят разговори с всички политически формации в местния парламент както за назначаване на нов заместник-кмет, така и за осигуряване на мнозинство в Общинския съвет. 

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ,..

публикувано на 06.05.24 в 19:13
Кирил Петков

Петков обвини бившите си съмишленици от "Да запазим Корал", че са станали "ДАНС-доносници"

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков честити днешния празник с пост във Фейсбук. Той публикува снимка на семейството си на плажа Корал и обвини бившите си съмишленици от сдружението "Да запазим Корал", че от "фейсбук рицари" накрая са се превърнали в "ДАНС-доносници". "Не е храброст да доносничиш на ДАНС. Там е мръсно, няма смисъл да се правите на..

публикувано на 06.05.24 в 19:05

Близо 1 млн. българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина

Близо 1 милион българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина по данни на Института за анализи и оценки в туризма. Днес е последният почивен ден и очакванията са хората да се завърнат. Хиляди са шофьорите, които се прибират в София.  Традиционно най-натоварените магистрали са "Тракия" и "Хемус". Очаква се движението да бъде..

публикувано на 06.05.24 в 18:53
Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон, вляво, и президентът на Китай Си Цзинпин и съпругата му Пън Лиюан позират на стълбите на Елисейския дворец, 6 май 2024 г.

Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори

Франция и Европа разчитат, че Китай ще използва всичкото си влияние върху Русия, за да допринесе за спирането на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след тристранната среща в Елисейския дворец заедно с френския президент Еманюел Макрон и китайския държавен глава Си Дзинпин. Урсула фон дер Лайен..

публикувано на 06.05.24 в 18:50
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров води листата на ДПС за евровота

Начело на листата на ДПС за Европейския парламент е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров.  След него са досегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.  Елена Йончева, която на миналите евроизбори през 2019 година беше избрана от БСП, сега е на пета позиция в листата на ДПС.

публикувано на 06.05.24 в 18:21
Външният министър на Русия Селгей Лавров.

Москва предупреди Лондон, че ще отговори, ако Киев използва британски оръжия на руска територия

Русия предупреди днес Великобритания, че ако Украйна използва британски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Москва може да отвърне на удара по британски военни обекти и бойна техника както в Украйна, така и отвъд нейните предели, предаде Ройтерс. Британският посланик Найджъл Кейси беше извикан в Министерството на външните работи в Москва,..

публикувано на 06.05.24 в 18:20
Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е начело на листата в 25 МИР в София

БСП се регистрира за предстоящия вот в София-град и София-област.  Лидерът Корнелия Нинова е начело на листата в 25 избирателен район, Георги Свиленски води в 24-ти, а в 23-ти - Христо Проданов. 

публикувано на 06.05.24 в 18:15