Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Снимка: unsplash.com


Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение. 

"Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще, искам да се родят в един здравословен и процъфтяващ свят."

"Основният ни фокус трябва да е върху Парижкото споразумение за климата и Зелената сделка."

"За мен един от най-важните въпроси са промените в климата."

Изследване на IPSOS в 18 държави членки потвърджава, че за младежите в Европа приоритети при решението за кого да гласуват са климата, сигурността и неравенството. 53% смятат, че борбата с климатичните промени е пръв приоритет, а 83 на сто я окачествяват като много важна. 

"Най-належащите проблеми са климатичните промени и неравенствата между различните общества и народи."

За други въпросът, който не им дава мира е сигурността на Стария континет. 

"Европа е на кръстопът. От изток се появи нова заплаха - Русия стана по-нападателна от всякога и нахлу в съседна Украйна."

Както стана през 2019-а младите поколения може да се окажат с решаващ принос за по-голямата избирателна активност. Европйските лидери правят всичко възможно, включително да привличат международни музикални и интернет звезди, за да активизират вота на младите европейци. 
   
"За мен е много важно младите хора да са активни граждани и да са наясно с проблемите, които ги засягат. Сега повече от всякога е важно те да участват в политическите процеси в Европа."
Жена преминава през сух участък от езерото Титикака в Перу, след като гореща зимна вълна е понижила водните нива.
Според социлогическо изследване на Евробарометър над две трети, или около 70% от имащите право на глас европейски граждани смятат да гласуват. Увеличението спрямо предишните избори е с около десет на сто. Жителите на Дания, Нидерландия, Швеция и Германия казват, че има най-голяма вероятност да упражнят правото си на глас. България е единствената страна в блока, където се регистрира спад на желанието за гласуване - от 57% през 2019 до 50 на сто сега. 

Като цяло две са основните теми, които ще определят резултатите от вота през юни, смята Павел Цирка от Европейския институт за политически изследвания. 

"Смятаме, че климатът и имиграцията са темите, които ще бъдат в центъра на предизборните дебати. Така например хората, които са избрали имиграцията за най-важен проблем, който трябва да се реши, гласуват за крайно десните или анти-европейските партии. Тези, за които климатичните промени са най-важната криза, са най-проевропейски настроени." 

Част от политическите партии представят конкретни цели, докато обещанията на другите са по-общи като опазване на околната среда, енергиен преход и справяне с химическото и замърсяването с пластмаса. За никого не е изненада, че Зелените поставят екологичните политики в центъра на кампанията си. Симоне Талиапетра от Евростат обяснява, че нито една партия не може да избегне темата. 

"Климатът остава основен въпрос не само за Европейския съюз, но и за света, по простата причина, че дори други проблеми да ни отвличат вниманието, климатичната криза продъжлава, а ефектът й върху Европа ще се усеща и в идните години."

През последните месеци екологичните законови разпоредби станаха причина за сериозно разделение както в политически аспект, така и за протести сред фермерите, които се възпротивиха на планираните от Европейската комисия квоти за екологично земеделие. Единственият път напред обаче е чрез Зелената сделка и   и природосъобразните решения, смята Талиапетра. 

"Добрата новина е, че за Европа зелените решения са полезни за конкуретно способността и сигурността. За континент като Европа, който внася 90% от петрола и газа, които потребява, зелените решения са пътят да се подсигурим от енергийна гледна точка и да избегнем ситуацията от последните три години."

Европейските лидери обаче са сериозно изпреварени от климатичните промени. Институтът на ЕС "Коперник" излезе с доклад, който казва, че Европа е най-бързо затоплящият се континент. Температуратите на Стария континент се покачват близо два пъти по-ускорено от световните, отчитат учените. Европа е по-топла с 2.3 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, докато средно за света затоплянето е с градус и три десети, подчертава Карло Буонтемпо - директор на климатичната служба към института "Коперник".

"Климатът, в който живеем вече е коренно различен от този, в който се е развила цивилизацията ни. Този нов климат определяме като непозната територия, защото никога досега не сме виждали океаните толкова топли или с толкова високи нива."

Според еколозите Европейският съюз трябва час по-скоро да разработи целеви стратегии, за да ускори прехода към възобновяеми източници на енергия като вятър, слънчева светлина и вода. Освен това трябва да се инвестира в защитни механизми като например фабрики за преработка на солената морска вода в сладка, за да се противодейства на крайностите на времето, които са все по-чести, предупреждава Буонтемпо. 

"Валежите в Европа като цяло са със 7% над средните нива, но цифрата е сложна. Докато Северна Германия, Скандинавието и дори Балканите преживяха една доста влажна година, в Андалусия, Каталуния, Южна Франция ситуацията е в другата крайност и там страдат от тежка суша." 

Екстремните природни явления взимат както преки, така и косвени жертви. 150 души са загубили живота си в Европа миналата година по време на бури, наводнения или горски пожари. Хиляди са били засегнати от горещите вълни на Стария континент. Икономическите загуби възлизат на близо тринайсет и половина милиарда евро. Ако не вземем спешни мерки, всички тези крайности ще стават все по-чести и ще ни струват все по-скъпо, подчерта климатологът Ричард Алън от университета на Рединг. 

"Очакваме още по-драстични люшкания между горещо и сухо време и влажни условия, а това е много трудно да се поргнозира. Лесно може да планирате инфраструктурата, например, или да организирате живота на обществото като очаквате едни и същи или равномерни метеорологични условия през годината, а не на пристъпи и изблици."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи думите на американския лидер като пречка за мирните преговори. Байдън: Примирие е възможно още..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. И посочи, че болногледачите трябва да..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална информация няма пострадали.  Причините за пожара са в процес на изясняване,

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като..

публикувано на 12.05.24 в 18:42