Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селекцията на политици става със зависимости, уговорки, пари

Бойко Станкушев: Политическото предоверяване на ПП-ДБ ще им коства много

Самите Борисов и Пеевски са инструменти на други по-големи интереси

| Интервю
Бойко Станкушев
Снимка: БНР

Много хора, които мислят с акъла си и са ангажирани с процесите в България, са объркани. Знаят, че това, което се случва сега в България, се случва от десетилетия.

Така коментира ситуацията Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд в интервю пред БНР.

„Политическото предоверяване на коалицията ПП-ДБ, особено в този дълъг период миролюбиво стиковане и залепване с Пеевски, в момента, в който той стана №1, тяхната податливост да приемат всичко, което казва Борисов, за вярно, ще им коства много“, предрече журналистът.

Неговата прогноза за резултатите от изборите е, че избирателната активност ще е малко по-висока от очакваната, но няма да настъпят такива електорални промен и размествания, които да дадат на хората, които искат, честно и почтено да въстановят държавността и да започнат да мачкат задкулисието силно.

„Изненадата ще е какви ресурси ще използва и включи г-н Делян Славчев Пеевски, за да достигне заветните 100 000 гласа в Турция и съответно в Европа, там има потенциал“, прогнозира Станкушев.

В предаването „Политически НЕкоректно“ той коментира разкритията на Антикорупционния фонд, работата на прокуратурата, мълчанието на прокуратурата и докъде стигна парламентарната комисия „Мартин Божанов-Нотариуса“. И предупреди, че ще бъде обран с автоцензура, защото едни хора „са обидчиви“.

„Тези хора, както и ръководителят на СГП Илияна Кирилова, не са си направили изводи, никакви полезни изводи, не само от Антикорупционния фонд, но и от други разследващи, журналисти, от медии и НПО-та, които искаха тази съдебна реформа“, коментира Бойко Станкушев.

И допълни: 

"Важно е, че когато много хора и медии разбраха, че нещата са доста мътни и кървави години наред, се положи началото на някакъв диалог безспорно. Изслушванията в парламентарната комисия с председател Никола Минчев започна с Антикорупционния фонд. От всички изслушвания това, в което ние участвахме, 3,30 часа, беше най полезно. Защото никой не ограничи фактологията, която насипахме там."

Според журналиста „чисто политически всичко, което се вади и доказва, обслужва само едната страна – фактология, кой с кого се снимал“. 

„Съмнявам се дали и изобщо нещо ще докажат“, призна Станкушев.

Той обясни, че в картината като цяло става дума за „изключително влияние на стари политически кланове, обвързани с големи корпорации с големи икономически интереси“.

„Защото политиците не могат да стигнат висотата, ако не бъдат избрани. Селекцията на политици става със зависимости, уговорки, пари и това си върви още отпреди падането на Тодор Живков. Нещата са добре конструирани, за да защитават икономическите интереси на хора, били фактори в миналото. Става дума за планини от пари и страхотни зависимости“, убеден е директорът на Антикорупционния фонд.

Миролюба Бенатова: И Паскал, и Нотариуса, и Пепи Еврото се изпаряват, преди да бъдат арестувани

“Още при Пепи Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса има фактология, която се доказва с разпитвани свидетели. Нещата са документирани и нищо не е предприето. Защото, където е имало съвестни служители, на средни и ниски нива в службите, не им е разрешено докладите и преписките им отидат по-нагоре. Нито КПКОНПИ, нито прокуратура се занимават. Търсели са, където има опасност да избие информация,  успешно са потискали, за да не се накърни интересът на това задкулисие. Не говоря, че Борис и Пеевски са най-важните. Те самите са инструменти на други по-големи интереси. Не се сещам КПКОНПИ да е направила нещо полезно в последните 5 – 6 години“, коментира Бойко Станкушев.

За пример посочи, че службите са знаели до час и минута за една дама, собственик на банка, която в куфарче е носила 1 млн. лв. на Мартин Божанов и той ги е взел: „Всичко е описано, кога са минали ГКПП, номерата на колите, къде са отишли, до час и минута е описано“.

И заяви, че политически компромиси са се правили винаги и „ми стана неприятно, когато по наивен начин се правят“, визирайки сглобката.

„Говорим за ерозия на елитите в България, ако това са елити. Прокуратурата винаги е била част от предизборната кампания“,  сподели директорът на Антикорупционния фонд.

Той коментира ареста на Петя Банкова и разследванията на прокуратурата:

"Битката за контролата на митниците и лабораторията на Капитан Андреево е откакто е започнало новото летоброене. От 1989 г. винаги  е имало контрол, през доверени хора, престъпни типове с мрежи и в синергия с политически фактори. Единствено съжалявам, че предишния ден, преди ареста на Банкова, тя ми се обади и искаше лична среща. Поради здравословни проблеми, а и не бях в София, не можах да откликна."

Според него няма да се докажат престъпления и нищо няма да излезе от ареста на Банкова и снимките на Живко Коцев.

Цялото интервю с Бойко Станкушев чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи думите на американския лидер като пречка за мирните преговори. Байдън: Примирие е възможно още..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. И посочи, че болногледачите трябва да..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална информация няма пострадали.  Причините за пожара са в процес на изясняване,

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като..

публикувано на 12.05.24 в 18:42