Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Снимка: Кети Тренчева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора, засадена от активисти на ГЕРБ, под мотото "Да пуснем корени в България".

След като засади акациево дърво, Борисов отговори на някои въпроси на медиите, като заяви, че народът ще посочи формулата на управление след изборите. Категорично изключи преговори с БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", но допусна коалиция с ПП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

"Какви условия на нас ни поставят? Кой ги пита искат ли или не искат. Не си правете усилия да ни поставяте тези условия. Да, разбира се, че с ПП и ДБ ще работя, но не по тяхното доминиращо над ГЕРБ управление. С наши премиери, с наши министри - само тогава".

Червената линия на партия ГЕРБ в политиката са проруските и националистически партии, заяви Борисов и отстраняването на Росен Желязков като председател на парламента е направило процеса необратим:

"Тези, които вдигнаха ръка срещу Росен Желязков, повече на нашата маса няма да стъпят".

Той намекна, че към момента разумно се държат само партньорите им от "Демократична България".

"Движението за права и свободи е партията, с която се разговаря нормално", потвърди Борисов и припомни, че движението бе първото, което призна Република Македония и осъди войната в Украйна. 

"Всеки ден кой ми е началник, кой ми е такъв, звучи толкова дребнаво, елементарно".

Той не отговори категорично на въпроса дали ГЕРБ са готови за самостоятелно правителство и не изключи варианта след изборите да има отново служебно правителство.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Николаева

След наводнение от пороя преди дни все още не работи Домашният социален патронаж в Плевен

В Плевен продължава отстраняването на пораженията, които нанесе природната стихия на 8-и май. Тогава в продължение на 40 минути се изля голямо количество дъжд с градушка. Все още се прави оглед на щетите, след което Общината ще потърси помощ от държавата.  Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия) Плевен се възстановява след..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е..

публикувано на 13.05.24 в 13:58
Снимката е илюстративна.

Полицейска патрулка се удари в ограда на жп светофар в Монтана

Полицейска патрулка се удари в желязна ограда на железопътна светофарна уредба в Монтана. Инцидентът е станал тази нощ малко след 3:00 часа. Има нанесени щети. Униформените в колата не са пострадали Полицията в Монтана изяснява причината за пътнотранспортно произшествие със служебен автомобил на местното Районно управление. При инцидента колата е..

публикувано на 13.05.24 в 13:46
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски кражби, а 5 деца са участвали в кражби с взлом. 47 са децата, участвали в престъпления с наркотици...

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Стачки в строителния бранш в Германия

От днес в Германия започнаха общонационални стачки в строителния бранш и в "Дойче Телеком". Според говорителя на профсъюза стачките в строителния бранш ще започнат първоначално в Долна Саксония. Във вторник са планирани стачки в цяла Германия. До стачка в строителната индустрия се достигна, след като преговорите за колективни трудови..

публикувано на 13.05.24 в 13:10

Съветът на ЕС одобри промени в Общата селскостопанска политика

Съветът на ЕС прие официално промени в Общата селскостопанска политика, с които се въвеждат по-опростени процедури, намалява се административната тежест и се дава възможност за повече гъвкавост при спазването на някои изисквания, свързани с околната среща.  Промените отговарят на исканията на фермерите и са свързани с техните протести в различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:59