Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рами Киуан стана европейски шампион в Белград

Снимка: БФ Бокс

Рами Киуан спечели титлата в категория 75 килограма на европейското първенство по бокс в Белград, Сърбия. Българският боксьор се наложи над руснака Джамбулат Бижамов в оспорван двубой, като и двамата завършиха окървавени.

"Рами показа страхотен характер и въпреки че изостана след първия рунд в съдийските карти, не се предаде. Напротив, талантът ни се хвърли с всички сили напред и обърна развоя на събитията за неединодушно решение. Той направи това, въпреки че руснакът му отвори аркада с нечист удар. И напълно заслужи званието европейски шампион", обявиха от БФ Бокс.
В категория до 57 килограма Хавиер Ибаниес взе сребърен медал, след като отстъпи с 1:4 гласа на руснака Едуард Савин. Двамата направиха много здрав мач, в който националът ни тръгна устремено напред, търсейки победата. Те влязоха в тежки размени на удари в рамките и на трите рунда, но изненадващо съдиите дадоха предпочитанията си в посока на Савин.
По подобен начин се разви и срещата на Радослав Росенов при 60-килограмовите. 6-кратният ни европейски шампион при юношите и младежите, който е само на 20 години, отстъпи на Всеволод Шумков в равностойна битка. Националът ни се хвърли от самото начало срещу руснака, но устремът му бе спрян във втория рунд, когато съдията на ринга му даде наказателна точка за задържане. Опитите на Росенов да обърне развоя на събитията в третата част не бяха достатъчни и той също взе сребърно отличие.
Припомняме, че с бронз при мъжете се поздравиха трима наши национали. Трети се наредиха Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54 кг) и Йордан Морехон (+92 кг). Медалистите спечелиха и премии от Европейското първенство. 15 хиляди долара са за злато, 10 хиляди долара за сребро и 5 хиляди долара за бронз.

По публикацията работи: Христо Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Григор Димитров открива днешната програма на турнира в Рим

Григор Димитров ще открие днешната програма на тенис  турнира от сериите “Мастърс 1000” в Рим.  Първата ни ракета ще се изправи срещу американеца Тейлър Фриц на централния корт. Очаква се двубоят да започне в 12:00 часа. Ако спечели срещу Фриц, в четвъртфиналите Димитров ще играе срещу Александър Зверев или Нуно Боржеш, от когото загуби на Australian..

публикувано на 14.05.24 в 06:22

Ботев (Враца) с важна победа в битката за оцеляване

Ботев (Враца) запази надежди за оставане в елитното ни футболно първенство след скъпоценна победа с 1:0 у дома срещу прекия конкурент за оставане в елита Хебър Пазарджик.Марко Мажуга отбеляза единствения гол през първата част и Ботев остава на предпоследното 15-о място, но вече само на 2 точки от 14-ия Хебър. Ботев Враца бе по-мотивираният..

публикувано на 13.05.24 в 22:26

Балкан взе аванс в полуфинала с Черноморец

Шампионът Балкан надделя над Черноморец с 82:79 (19:17, 25:23, 12:17, 26:22) като домакин в „Арена Ботевград“ в третия мач от полуфиналния плейоф между двата отбора в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и е само една победа от класиране на финала и нова крачка към защита на титлата си. Балкан поведе с 2:1 успеха в серията, в която се..

публикувано на 13.05.24 в 21:43

Етър и Локомотив (София) поделиха точките

Етър и Локомотив (София) завършиха 1:1 на стадион "Ивайло" във Велико Търново в мач с три червени картона от 32-рия кръг в елитното ни футболно първенство.Двубоят започна с минута мълчание в памет на бившия треньор и футболист на Локомотив (София) Данило Дончич, който почина внезапно в началото на май. Етър, който вече изпадна от елита, игра..

публикувано на 13.05.24 в 20:02

Наско Сираков: В спорта няма място за насилници!

Преди мача срещу Черно море от българското първенство по футбол бе "направен поредният опит да бъде потъпкано достойнството на ПФК Левски", заяви мажоритарният собственик на отбора Наско Сираков. Той публикува изявление, в което призова феновете и държавата да се изправят "срещу чудовищното лице на омразата". Реакцията на Наско Сираков е..

публикувано на 13.05.24 в 19:09

Джанлоренцо Бленджини: Целите ни са високи

Новият селекционер на националния отбор по волейбол за мъже Джанлоренцо Бленджини говори пред медиите на откритата тренировка на тима. Тя се проведе ден преди последната контрола срещу тима на Естония в София и заминаването на отбора за първите мачове от Лигата на нациите в Анталия. "Впечатленията ми от работата в първите дни с отбора са..

публикувано на 13.05.24 в 18:36
Любомир Асенов

Фотографът Любомир Асенов подпомага детския спорт в България с изложба

Фотографът Любомир Асенов показва 80 снимки, които са запечатали най-големите постижения в българския и международния спорт от последните години. Експозицията е подредена в галерия на открито на „Моста на влюбените“ до Националния дворец на културата и ще може да бъде разгледана до 21 май. Всички изложени пана ще могат да бъдат закупени, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:10