Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим, предава БГНЕС.

Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата "Възкресение Христово”, в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни плоча, под която се намира гробницата на Исус Христос. Огънят бе измолен от Йерусалимският патриарх Теофил III.

Тази година, заради усложнената обстановка в Израел, българска делегация нe пътува за посрещането на огъня. Румънската църква предвижда да вземе Благодатния огън от Йерусалим. 

Божественият огън ще бъде донесен в България от отец Кирил Синев, който обгрижва духовно българската общност в Букурещ. Както вече стана традиция, за десета поредна година, Благодатният огън ще бъде донесен от летището в румънската столица пред катедралата в Гюргево от румънски духовници.

Представители на Русенската митрополия ще го пренесат през Дунав мост около 20.00 часа. Веднага след влизането му на българска територия, той ще бъде предаден на духовници от Варна, Силистра, Попово, Разград, Тутракан и др. До полунощ ще бъде разпространен и в храмовете в цялата страна.

По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а причината за това е близостта на тези градове.

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, въпреки многобройните опити.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светилище.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе“!
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте ранени са в стабилно състояния и се лекуват в болница, уточнява от палестинското министерство на..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59