Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи:

Засиленото полицейско присъствие – причина за намаляването на катастрофите по празниците

Владимир Тодоров
Снимка: БГНЕС

Въпреки засиления трафик по празниците, от Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат спад на пътните инциденти в сравнение с миналата година. От там посочват като една от причините засиленото полицейско присъствие.

По-малко са инцидентите по пътищата за изминалите празнични дни - Възкресение Христово и Гергьовден, казаха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. За същия период на миналата година катастрофите, които са станали, са били повече, казва Владимир Тодоров/

Той допълва, че състоянието на инфраструктурата е била една от причините за задръстванията по магистралите.

"Задръстванията, които се случват по "Тракия", по "Хемус", и най-вече по направлението Гърция в посока Кулата, в района на Симитли и на Кресна. Нашият призив към Регионалното министерство и към Пътната агенция е в спешен порядък да се пусне още едно платно като временно решение", коментира Тодоров.

Той посочи и факторите, които са спомогнали произшествията на пътя да са по-малко.

"Да кажем, че полицейското присъствие е по-засилено. Бяха извадени доста патрули. Може би с тези мерки за повишаване събираемостта, където вече по-бързо се получават известия за глобите, може би това също има възпиращ ефект", поясни Тодоров.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

Общините публикуват списъците със заличените избиратели за вота на 9 юни

На предстоящите на 9 юни избори ще има видеонаблюдение в реално време. Броенето на бюлетините и сътавянето на протоколите в секционните комисии ще бъде заснемано.  Централната избирателна комисия одобри правилата за това, като записа, че правителството има отговорност да осигури процеса технически - както с устройствата, така и с платформата за..

публикувано на 29.05.24 в 16:58
Инж. Валери Иванов

ВиК-Монтана остава с досегашния си управител

ВиК-Монтана остава с досегашния си управител. Извънредното общо събрание на акционерите днес отмени решението за освобождаване на инж. Валери Иванов, както и решението за избирането на Радослав Георгиев за нов управител на дружеството.   Представителите на 10 от 11-те общини от областта акционери във ВиК-Монтана и държавата отмениха взетите..

публикувано на 29.05.24 в 16:48

Белгийската полиция обискира офиси в ЕП на асистент на крайнодесен депутат

Белгийската полиция обискира офиси в Европарламента в Брюксел и в Страсбург на асистент на крайнодесен депутат заради подозрения в разпространение на руска пропаганда. По данни на говорител на полицията, е претърсен и апартамента му в брюкселския квартал "Скарбек".  Това става седмица преди началото на изборите за Европейски парламент. В..

публикувано на 29.05.24 в 16:47
Снимката е илюстративна, архив.

Въвеждат строги правила и ограничения за каране на тротинетки в Кюстендил

Общинска наредба, която ще бъде разгледана на заседание на съветниците в четвъртък, въвежда редица правила  и ограничения за каране на тротинетки в Кюстендил. Предвиждат се и санкции до 50 лева при констатирани нарушения. Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват електрически тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да..

публикувано на 29.05.24 в 16:30
Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в официалното откриване на научната конференция

Вицепрезидентът: С позицията си за войната в Украйна Румен Радев говори с гласа на разума

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази резерви, свързани с подкрепата на приетата в София от Парламентарната асамблея на НАТО декларация. Документът съдържа призив да бъде позволено на Украйна да използва предоставеното ѝ въоръжение за атаки на военни цели във вътрешността на Русия. Форумът на НАТО с декларация с призив на Украйна да се позволи да..

публикувано на 29.05.24 в 16:11

Съдът насрочи за 10 юли първите разпити по делото за катастрофата край Своге

Софийският окръжен съд насрочи за 10 юли първите разпити по делото за автобусната катастрофа край Своге.  При инцидента на 25 август 2018 година загинаха 20 души, а други 10 пострадаха.  Подсъдими са шофьорът на автобуса и пет длъжностни лица, отговорни за ремонта и състоянието на пътя.  Според прокуратурата има непосредствена..

публикувано на 29.05.24 в 16:05

Загиналият в Пловдив през май Кристиан е шофирал със 175 км/ч в града

Загиналият при тежката катастрофа на бул. "Руски" в Пловдив на 13 май 21-годишен шофьор не е употребил алкохол, наркотични или други упойващи вещества. Това сочат резултатите от химическата експертиза, съобщават от пловдивската окръжна прокуратура. Автотехническата експертиза е установила, че младежът е шофирал джипа със скорост 175 км/ч...

публикувано на 29.05.24 в 16:03