Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Вълчев: Формации под чертата могат да направят кампания, която да ги вкара в парламента

"Много важно ми се струва тази кампания да не отврати хората"

| Интервю
Павел Вълчев
Снимка: alpharesearch.bg

"Политическите формирования под чертата са на старта на кампания, в която тепърва ще се популяризират. Могат да направят кампания, която да им позволи да присъстват в парламента. Не говорим за радикални скокове."

Това мнение изрази в интервю за БНР социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. Като каза, че именно по време на предизборната  кампания се разширява кръгът от симпатизанти, той даде примери с влизането в Народното събрание през последните години на ИТН и ПП, но уточни, че в случая "такъв тип скокове сега не очакваме".

Социологът определи като "много малко вероятно" само две партии да формират управляващо мнозинство.

Има желание и за нови лица, и за нови фигури в политиката, отчита Вълчев.

Относно имената в листите на ГЕРБ социологът посочи, че отсъствието на Владислав Горанов не е изненада, а завръщането на Мария Габриел в България е било насочени по-скоро към изпълнителната власт и "това като сюжет не е приключило".

Неуспехът на ротацията и свързването на управлението с ПП-ДБ, както и последвалите скандали водят до оттеглянето на около 200 000 избиратели от тях  - "стават донор на други политически сили – отиват основно към ИТН, към "Възраждане", има сериозен отлив", обясни Павел Вълчев.

"Твърдото ядро от симпатизантите остава, които дори тези атаки, скандали, по-скоро ги сплотяват. Може да продължи този отлив."

В лявото пространство има роене и ще има битка за избиратели, подчерта социологът, който очаква там "много интересни неща".

Той отбеляза още, че при ДПС има "силна мобилизация", а при "Възраждане" е възможно да има отлив на избиратели заради новите субекти в това пространство.

Коалиционната култура се случва по трудния път, смята Вълчев и в заключение изтъкна: 

"Много важно ми се струва тази кампания да не отврати хората."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

46 000 ученици се явяват на матурите по теория на професията и профилиращ предмет

Днес ще се състои втория задължителен зрелостен изпит, на които се очаква да се явят над 46 000 ученици. 25 000 от тях ще положат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11-ти и 12-ти клас, а останалите -  по теория на професията за придобиване на професионална квалификация. Изпитните варианти за двете матури ще бъдат изтеглени в..

публикувано на 20.05.24 в 07:26
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Иранският президент е загинал в хеликоптерната катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х. Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

публикувано на 20.05.24 в 07:23
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Важно е да информираме хората за пътните ремонти

Несвършващите ремонти във Варна преди летния туристически сезон провокираха недоволството на гражданите . Всеки четвъртък фирмите са в общината, за да дават отчет как вървят пътните ремонти в целия град, обясни пред БНР кметът Благомир Коцев. Той посочи, че има съвкупност от проблеми за гражданите, които живеят в района на "Христо..

публикувано на 20.05.24 в 06:49

ООН иска младите хора да се ангажират с опазването на пчелите

Всички зависим от оцеляването на пчелите, подчертават от ООН във връзка със Световния ден на пчелите, който отбелязваме днес. Тази година темата е "Бъдете ангажирани с младежта". 20 май е рожденият ден на словенеца Антон Янша, който през 18 век полага основите на съвременното пчеларство и затова преди седем години денят е избран от ООН, за да повиши..

публикувано на 20.05.24 в 05:23

Среща на върха за "Зеления дневен ред" ще се проведе в Кипър

Първата среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър /Green Agenda Cyprus Summit/ се провежда днес в Никозия. Според правителството страната напредва към постигане на националните и европейски цели за климатична неутралност до 2050 г. Целта на конференцията е да подкрепи усилията за зеления преход в Кипър, за да стане страната "пример за..

публикувано на 20.05.24 в 04:49

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил, цитирам, "твърдо кацане". На борда е пътувал и външният министър Хосеин Амир-Абдолахиан. Районът, който..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди изказването на Милей, предаде Франс прес. Милей..

публикувано на 20.05.24 в 04:32