Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на дрипавата баница в село Върбица събира българи и румънци

Празник на дрипавата баница в село Върбица
Снимка: Здравка Маслянкова

В горнооряховското село Върбица днес канят гости от близо и далече на традиционния си празник на дрипавата баница. Майсторките от 43 населени места от 8 области в страната ще представят пред жури и публиката повече от 350 баници. За първи път своите баници ще представят и румънци. Ще има детска работилница по точене на кори за дрипава баница, демонстрация на месене, точене и печене на подница под връшник и богата фолклорна програма. Празникът започва от 10 часа на площада в село Върбица.

Празникът на дрипавата баница в горнооярховското село Върбица се провежда за осма година. Започнал като малък регионален празник, днес той е с национално и международно участие, разказва Анелия Димитрова, секретар на народно читалище „Градина Върбица – 1894“:

„Осмото издание на празника на дрипавата баница се отличава с това, че за първа година ще имаме международно участие. От град Гюргево, Румъния, ще представят своите баници. Ще има работилница да деца, няма такса за участие. Нека да заповядат“.

Баници всякакви – сладки, солени, с коприва, праз, спанак или дори с морски дарове, но във Върбица си тачат дрипавата баница.

„Наименованието на празника идва от гатанката  Мъничко, дрипаво царят от път отбива“. И ние така искахме да се заявим, че от малкото село можем да отбием царя. Празникът вече е с национално значение. Празникът на дрипавата баница фигурира в разписанието на много туристически фирми като туристическа дестинация. Очакваме около 200 румънски туристи, отделно 6-7 български фирми от страната са заявили присъствие. Баницата е най-достъпното, най-бързото и традиционно ястие, затова се фокусираме и върху празника“.

Жените от село Върбица няма да участват в конкурса, за да не оберат всички награди, защото нашите баници са най-добрите, направени с много старание и любов, казва Анелия Димитрова, секретар на читалището в селото, организатор на Празника на дрипавата баница заедно с кметството във Върбица.

Един от акцентите на празника е демонстрацията на месене, точене и печене на подница под връшник:

„Тази демонстрация я правят нашите гости от село Изгрев, област Варна. Това нещо е уникално и трудно се разказва. Подникът е малко огнище, над което се поставя саджак и върху него се пече под капак - връшник. Заповядайте на място, за да го видите и да ви разкажат по-конкретно и автентично“.

Днешните домакини бързо и лесно правим баници с готовите кори от магазина, но хубавата баница става от хубави кори, най-добре е ръчно да са разточени, а това си е майсторлък, който не всеки умее. Затова баба Стефка от Върбица ще учи на занаята децата, разказва Анелия Димитрова:

„Да си призная честно аз не мога да точа и меся. Това е една от причините да се концентрираме върху детската работилница, където нашата баба Стефка, доайенът на кулинарите във Върбица, ще учи децата да месят и точат, да правят прозрачни кори за баница“.

Над 350 баници ще бъдат представени на празника във Върбица.

„Тези баници след като мине журито и ги оцени, хората, които са ги приготвили, ги предлагат на символични цени и всеки може да си опита от това, което го е грабнало. Заповядайте на 11 май, започваме в 10 часа, ще бъде много интересно и вкусно“.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44