Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК не е ценови орган!

Проф. Пламен Киров: Това, което направи НС - регулация на хляба, е предизборна агитация

"Здравеопазването не е търговска дейност и не би трябвало да бъде пазар на услуги"

| Интервю
проф. Пламен Киров
Снимка: Борислава Борисова

Не знам дали сме бухалка или пауново перце, но ние – КЗК, играем ролята на боксова круша за политическите сили. Някои политици, не споменавам имена, защото сме в предизборна кампания, но ще ги кажа след изборите, в продължение на повече от 6 години се упражняват върху КЗК.

Това заяви в интервю пред БНР проф. Пламен Киров, член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

"Нещо, което ме потресе, присъствал съм на изслушвания в икономическа комисия в НС, е, че едни и същи хора не си направиха труда да прочетат Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки и за концесиите. Особено ЗЗК!  Те не искат да разберат, че КЗК не определя цените, не е ценови орган. Политическото говорене по отношение на КЗК минава границите на приличие, аз ги разбирам, те изграждат политическата си дейност, като търсят удобна мишена и използват КЗК за боксова круша", коментира проф. Киров.

Той сподели, че може да има случаи, в които КЗК да не са били прави, да са допуснали грешка, но като цяло статистиката показва друго.

"В сектор "Обществени поръчки" за 2023 г. КЗК е образувала 1191 преписки за 12 месеца. Забележете, че от тях 1088 са по ЗОП, 102 по производства по ЗЗК и едно за концесия. От решенията на КЗК за ЗОП, само 38 са атакувани пред съда. Значи 38%, а останалите 60% се приемат като справедливи и законосъобразни, като отменените от ВАС наши актове оп ЗОП са около 4%", аргументира се професорът.

В "Неделя 150" той бе попитан относно конкуренцията в болниците и здравеопазването.

"Изместваме центъра на проблема. В Конституцията се говори за здравеопазване, здравна грижа, а не за предоставяне на здрави услуги, разбира се те са свързани с търговска дейност. А тук става въпрос за опазване на здравето на хората. Здравето не може да бъде стока. Ние трябва да разберем, че гарантирането на здравна помощ, а не услуги, е задача на българското общество и българските политици.  Здравеопазването не е търговска дейност и не би трябвало да бъде пазар на услуги", обясни Пламен Киров.

За приетата фиксирана надценка на хляба той каза: 

"Този проблем не е нов, с него се занимаваше КЗК още 2019 г. и излезе със заключение. Това, което направи НС, е предизборна агитация. Подчертавам, че ниските цени са резултат от конкуренцията, а не от регулацията. Цените на 3 вида хляб ще бъдат ниски, но ще се предлагат други видове хляб, на които цената ще се вдигне. Интересно, е че други страни в Европа са прилагали ограничения на надценките, но в кратък период и ефектът е бил обратен."

Според него увеличените на цените на хранителни стоки от първа необходимост -  хляба, не се дължи на причини, свързани с търговията на дребно.

"Съвсем други са – инфлационни процеси, които не се борят с фиксирана надценка, процеси с геополитика, военни конфликти, доставки, внасяне на зърно, брашно от други пазари и др.", обясни представителят на КЗК.

Проф. Киров съобщи, че 2 години за секторен анализ изглеждат дълъг период, но такива секторни анализи изискват събирането на огромно количество информация и анализирането не е лесно, този срок е обичаен по отношение на олиото.

"Всъщност през 2023 г. са образувани още 3 производства, насочени и с предмет проучване за картел и неоснователно завишаване на цените на яйца и млечни продукти и др. В момента те са на вниманието на комисията, като се сезира за картел и производствата не са приключили, надяваме се да ги приключим. Сега сме на ниво събиране на информация", обясни той.

И обясни, че "цените на хранителните продукти се повишават не само в Европа, но и в целия свят":

"Причините не са свързани само с търговията, а с производството. Виждате политиката на ЕС в сферата, селскостопанските производители са в ъгъла, част от земята не трябва да се обработва, а да се остави за угар и в същото време се подписва споразумение със страните от Латинска Америка. А цялата политика трябва да насърчава производството. Ако в България не внасяме храни отвън, за 3 месеца ще настъпи глад. Сега внасяме 70% от храните, благодарение на една недалновидна политика в селското стопанство", коментира проф. Пламен Киров.

Той съобщи, че на сайта на КЗК са публикувани решенията за телекомите. Там са и мотивите от по 40 – 50 страници, с които КЗК разглежда пазарите и дяловете на играчите.

"КЗК е постановила решение, което подлежи на съдебен контрол. В момента има две висящи производства в Административен съд – София град и ще приключат, дали съдът ще потвърди нашето решение или ще отмени. Ще изчакаме решението на съда", каза Киров.

И смята, че винаги зад защитата и говоренето по отношение на общия интерес се прикриват конкретни бизнес интереси.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съд остави в ареста мъж, пребил съпругата си въпреки ограничителна заповед

Врачанският Окръжен съд остави в ареста мъжа, който преби съпругата си в нарушение на ограничителна заповед да я приближава на по-малко от 100 метра, както и дома ѝ.  Насилникът е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда, заплаха с убийство и неспазване на ограничителната забрана. Окръжният съд прие, че на този етап от разследването..

публикувано на 05.06.24 в 18:55

Удължава се срокът, в който "Български пощи" ще изплащат пенсиите

С приети от правителството промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се удължава с 5 години срокът, в който  "Български пощи" ще продължи да извършва обществената услуга в цялата страна по изплащането на пенсии чрез пощенски станции. Осигурена е възможност за изплащане и в дома на получателя в случай, че пенсията е за трайно намалена..

публикувано на 05.06.24 в 18:45
Джорджа Мелони и Еди Рама

Италия поема управлението над център за регистрация и настаняване на мигранти в Албания

Италия поема управлението над център за регистрация и настаняване на мигранти в Албания. Това е част от споразумението между двете страни в опит да бъде ограничен миграционният натиск в Италия. Центърът се намира на около 70 километра от албанската столица, където днес се срещат премиерите на двете страни - Еди Рама и Джорджа Мелони. Двамата..

публикувано на 05.06.24 в 18:03
Димитър Главчев

Правителството осигури 10,5 млн. лева за пострадалите от водното бедствие карловски села

Кабинетът осигури 10 ,5 милиона лева за преодоляване на последиците от водното бедствие, което връхлетя карловските села преди почти 2 години. Само седмица след срещата си с кмета на Карлово премиерът Димитър Главчев изпълни поетия ангажимент -   да се осигурят част от необходимите средства за възстановяване на пострадала инфраструктура в..

публикувано на 05.06.24 в 17:50
Светослав Терзиев

Светослав Терзиев: Европа няма друго решение – тя трябва да стане по-силна!

Не може да се очаква, че ЕП и Европа ще променят драстично физиономията си след изборите. Такава прогноза направи пред БНР журналистът от вестник "Сега" Светослав Терзиев. "Сондажите показват, че голямо политическо разместване в Европа няма да настъпи.  Трите традиционни партии в ЕП, които са с проевропейска ориентация, отново ще имат..

публикувано на 05.06.24 в 17:48

"Хамас" ще се съгласи на споразумение само ако то включва постоянно спиране на огън

Палестинската групировка "Хамас" заяви, че няма да отстъпи от исканията си и ще се съгласи на споразумение за прекратяване на войната в Газа, ако то включва постоянно спиране на огъня. Съединените щати очакват отговор от палестинската групировка "Хамас" на израелското предложение за прекратяване на огъня, което според посредниците, се..

публикувано на 05.06.24 в 17:31

В Кюстендил ще се изгражда станция за производство на водород

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини"...

публикувано на 05.06.24 в 17:05