Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С вашия глас, който вие пускате в урната, оставяте в ъгъла на стаята (секцията) 60 000 лв.

Стоил Стоилов: Всяко пипане на бюлетината от СИК е кражба на пари

"ЦИК да каже на СИК-овете, че "омазаните протоколи са солидарна отговорност на всички членове, те не са само на председателите и секретарите"

| Интервю
Стоил Стоилов
Снимка: Ирина Недева

Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява декларация и декларирате, че искате да управлява партия Х, Y, Z, а с преференцията декларирате пред съответната партия, че искате да ви управлява кандидатът А, Б, В.

Това коментира в интервю пред БНР Стоил Стоилов, международен изборен експерт, който е изготвил програма в 10 точки за осмисляне на процесите от СИК през РИК до ЦИК.

"Да се каже на СИК, че нямат никакво право да питат бюлетината. Имат право да гледат и да преценят дали е действителен или недействителен. Всяко пипане по бюлетината е кражба на пари, защото реално с вашия глас, който вие пускате в урната, оставяте в ъгъла на класната стая (секцията) 60 000 лв. Това много лесно се смята, разделяте приходната част на националния бюджет на броя гласували в изборите и установявате, че за 4 години вие давате едно 50- 60 000 лв. ваши пари да бъдат управлявани", обясни изборният експерт, който се занимава с това над 30 години и е правил избори в страни след гражданска война и с политическа нестабилност.

"Има елементи, които могат да се приложат у нас, като дизайна на бюлетините, обработка на информацията. Могат да се приложат форми на работа, които да намалят административния натиск, който структурите прилагат на избирателите. Ако кметът мине покрай вас в деня на изборите и ви каже, "вие трябва да внимавате за кого ще гласувате, да не останете зимата на студено". В София не е така, но там, на село, където кметът е всичко, това е административен натиск", обясни Стоил Стоилов.

Той препоръчва ЦИК да провежда реални, а не формални обучения на членовете на СИК.

"Вие, журналистите, се нахвърляте върху политиците като гладни хиени да ги питате кой с кого ще се чифтоса. Това е много важно, но те няма да ви кажат, защото ще загубят гласове. А след изборите като още по-гладни хиени ще нападнете СИК защо протоколите са омазани, защо има хора, които не могат да четат, защо като в Малорад някой дописва преференции", коментира Стоилов в предаването "Хоризонт до обед".

И мисли, че "журналистите биха били полезни в момента, ако отидат в СИК-ове и РИК-ове и при ръководства на политическите партии поискат информация за подбора на членове на СИК".

"Да ги попитат колко са с висше образование, какви професии, могат ли да четат и пишат, нови или стари членове са. Да видят кога са обученията и да стоят на едно от началото до края. Аз ходих на едно обучение в Красна поляна и бабата до мен сладко похъркваше, защото председателят на СИК-а, едно студентче, си знае всичко", посочва слабостите в организацията на избори Стоил Стоилов.

Според него ЦИК да каже на СИК-овете, че "омазаните протоколи са солидарна отговорност на всички членове, те не са само на председателите и секретарите".

"Помолих ЦИК да напише едно любовно писмо на партиите, с което да им препоръча настоятелно, хора, които са преминали особено през съдебната процедура, на последните местни избори, да не бъдат включвани в СИК. Не говорим, че не обичам някого, а че съдът е казал "вие не ставате за "чеп за зеле", защото не можете да смятате, защото моралът ви е нисък и сте дописвали преференции или от действителни гласове сте правили недействителни", категоричен е изборният експерт за профила на членовете на СИК-овете.

Стоилов е категоричен, че когато се гласува с бюлетина, никой не се съблича и параванът трябва да е по-малък, а избирателят да бъде с гръб към комисията, така ще пази и вота си. По този начин ще се отнеме възможността да се снимат бюлетините, за да се отчете глас пред някого. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът нса Франция Еманюел Макрон

Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя...

публикувано на 06.06.24 в 22:54

Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000"

Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю тази вечер за френска телевизия. "Утре стартираме ново сътрудничество и обявяваме предаването на Украйна на изтребители "Мираж 2000", произведени от "Дасо..

публикувано на 06.06.24 в 22:12
Рикардо Салгадо

Легендарен португалски банкер беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор

Патриархът на португалското банкерско семейство "Ешпириту Санту" Рикардо Салгадо беше осъден днес на 6 години и 3 месеца затвор за подкуп на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, който пък беше осъден на 10 години затвор. Салгадо оглавяваше просъществувалата век и половнина банка "Ешпириту Санту" до фалита ѝ през 2014 година. Тогава тя беше..

публикувано на 06.06.24 в 21:59

Водещите гръцки банки ще изплатят дивиденти за първи път от 2008 година

Четирите водещи гръцки банки са получили одобрение от Европейската централна банка да изплатят дивиденти на акционерите си за първи път от 2008 година, предаде "Ройтерс". И четирите кредитни институции - Националната банка на Гърция, "Пиреус", "Алфа" и "Евробанк" - пострадаха тежко по време на гръцката дългова криза през 2010-2018-а и бяха..

публикувано на 06.06.24 в 21:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург Путин заяви, че Русия може да достави свое далекобойно оръжие в онези региони на света,..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01