Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото

| Интервю
Юлиан Войнов
Снимка: Георги Налбантов

Ако тенденцията на спад на инфлацията, отчетена от НСИ, се задълбочи, имаме всички основания да смятаме, че през 2025 г. можем да влезем в еврозоната - ако не в началото, в средата на годината, и само политическо решение може да наложи да изчакаме 1-ви януари 2026 г., защото няма държава, която да е приела еврото в средата на годината. 

Тази прогноза направи пред БНР икономистът и финансов експерт Юлиан Войнов.

"Последните данни показват, че се движим с доста ускорени темпове за намаляване на инфлацията. По последните данни за април на НСИ инфлационният индекс спада на месечна база и имаме месечна дефлация от 0,3% и годишната инфлация е 2,4%. ... За да изпълним критериите за еврозоната, този спад ни приближава в много сериозна степен. За момента още не изпълняваме този критерий. Ако тенденцията на спад на инфлацията, която видяхме през април, се задълбочи, а аз не виждам причини да не се задълбочи, следващите 3-4 месеца най-вероятно ще изпълним този критерий", обясни той.

Според него за конвергентният доклад, който ще излезе пред юни, вероятно няма да сме покрили изискванията за влизане в еврозоната, но ако бъде поискан допълнителен доклад до края на годината, шансовете са големи.

Българската народна банка и банковият сектор ще бъдат напълно готови до края на годината за въвеждане на еврото, но това не е достатъчно в чисто технически и логистичен план, каза вчера на конференция за въвеждане на еврото управителят на БНБ Димитър Радев и обясни: 

"Има редица, преди всичко информационни счетоводни системи, под контрола на изпълнителната власт и общините, които трябва да се адаптират за работа в условията на еврозоната". 

В предаването "12+3" Юлиан Войнов изказа съгласие с констатациите, изтъкнати от гуверньора на БНБ и коментира:

"Банките в България се готвят 2 години за приемане на еврото и почти всички са готови. ... Финансовият сектор - застрахователните дружества, пенсионните фондове и т.н. Там липсва информация. Комисията за финансов надзор не е много активна и няма публична информация дали се правят някакви промени, за да могат да оперират с еврото, защото става дума за големи финансови трансакции. ... Другата голяма тема са държавните институции и общините, тъй като това е първият досег на хората до държавното управление и ако там има някакъв проблем, примерно с изплащането на пенсии, би могло да предизвика сериозен катаклизъм".

Финансов експерт Юлиан Войнов коментира, че при приемането на България в еврозоната лихвите по външните дългове на държавата, общините и фирми ще се понижат сериозно, но:

"Странният случай е, че всички лихвени проценти на банките се увеличават, а единствено за ипотечните кредити трендът е обратен - те намаляват. Имаме банки в България, които са с майки в ЕС, при условие, че минималната лихва в еврозоната е 4%, ние даваме ипотечни кредити в България на лихва 2,5 - 3%. Ясно е, че когато влезем в еврозоната и България бъде принудена да провежда паричната политика на ЕЦБ, тези лихви не могат да останат по този начин. Въпросът е защо българските банки поддържат толкова ниски лихви по ипотечните кредити. И отговорът е, защото в България няма други пазари, които са достатъчно ликвидни и развити, където хората да си държат парите, а хората имат средства, които искат да инвестират някъде, единственият ликвиден пазар е имотният. Цените на имотите са много високи". 

Той предупреди, че политиката на търговските банки по отношение на ипотечното кредитиране ще се промени при влизане в еврозоната и хората трябва да се предпазливи в своите финансови решения.

Войнов беше категоричен, че когато България излъчва сигнали, че е стабилна и няма да промени евроатлантическата си ориентация, много по-лесно се разговаря с партньорите в ЕС и НАТО:

"Политическата стабилност трябва да бъде в посока евроатлантическо правителство, което да защитава стабилно тези ценности". 

Интервюто на Георги Налбантов с Юлиан Войнов  в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54