Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън - Киев, 15 май 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара военна помощ, обяви държавният секретар Антъни Блинкън в Киев. Средствата ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна, поясни Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Според различни източници руските части контролират вече над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области. Обстановката във Вовчанск на границата с Русия е много сложна, потвърди говорител на армията.

Американската военна помощ се фокусира върху изпращането в Украйна на системи "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана, заяви Антъни Блинкън.

Руските войски заемат позиции по улиците на украинския граничен град Вовчанск в Харковска област, потвърди говорител на украинската армия. Според кореспонденти на западни медии в северната част на града се водят сражения. По-рано генералният щаб на украинката армия съобщи, че изтегля войските в два района в Харковска област - около Вовчанск и Лукянци. В същото време военните предупреждават, че Русия струпва войски и по границата със Сумска област, вероятно в подготовка за нова атака.

От руското министерство на отбраната съобщиха, че са били свалени 10 ракети АТАКМС над Крим, изстреляни от Украйна тази нощ. Украински дронове са били обезвредени в Белгородска, Курска и Брянска област.

Заради усложнената обстановка на фронта украинският президент Володимир Зеленски е отложил всичките си предстоящи посещения в чужбина. А съветникът му Михайло Подоляк нарече "лицемерни" коментарите на руския президент Владимир Путин относно възможни преговори за войната в Украйна. 

В навечерието на визитата си в Пекин руският президент заяви, че подкрепя мирния план на Китай от 12 точки и изтъква, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост.

"Русия е отворена към диалог", заявява Путин пред китайската информационна агенция "Синхуа". Американският държавен секретар Антъни Блинкън също коментира изявлението на Путин с думите, че ако Русия наистина искаше да води преговори, Украйна със сигурност нямаше да откаже.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима младежи са в реанимация след катастрофа на пътя Лом - Козлодуй

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимация на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътно-транспортно произшествие, което е станало снощи, след като са самокатастрофирали с автомобил . Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за..

публикувано на 03.06.24 в 14:29

БЛС: Основните възнаграждения на медиците да са обвързани със средната заплата

Българският лекарски съюз предлага основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Това каза пред журналисти председателят на организацията Иван Маджаров. Той посочи, че по този начин се определят заплатите в образованието и това дава възможност да бъдат предвидени необходимите средства:..

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Архимандрит Дионисий

Архимандрит Дионисий не е получил уведомление от Светия синод, че ще участва в подготовката за избор на патриарх

Никой не ми се е обадил официално, нито съм получил писмено уведомление.  Така архимандрит Дионисий коментира п оявилата се информация, че на последното си заседание Св. Синод на БПЦ го е избрал за помощник на Западноевропейския митрополит Антоний в организацията на избора на наследник на патриарх Неофит.  "Последно със Светия синод..

публикувано на 03.06.24 в 13:34

Близо 600 000 бюлетини за вота 2 в 1 пристигнаха в Благоевград

Близо 600 000 бюлетини за предстоящите избори на 9 юни, както и протоколите за попълване на резултатите от двата вота, пристигнаха под полицейска охрана в Благоевград.  В присъствието на областния управител и председателя на РИК бяха премахнати пломбите на камиона с изборните книжа, които ще се съхраняват до четвъртък в специално помещение и..

публикувано на 03.06.24 в 13:28
Кольо Колев

Кольо Колев: Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват

Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 2-ри юни.  * Проучването на агенция "Медиана" е проведено в периода 25 май – 1 юни сред 990 интервюирани граждани..

публикувано на 03.06.24 в 13:22
Президентът Румен Радев удостои с орден

Президентът удостои с орден "Стара планина" първа степен Иван Николов от Босилеград

Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен лидера на българското национално малцинство в Сърбия, общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център в Босилеград получи най-високото държавно отличие за изключително големи заслуги за..

публикувано на 03.06.24 в 13:20

Таксиметров шофьор е пребит в Пловдив от пияни младежи

Таксиметров шофьор е пребит от двама пияни младежи в Пловдив. Поради нетрезвото им състояние той отказал да ги откара до близко село и тогава двамата му нанесли побой и нанесли щети на автомобила му. Веднага след това младежите - на 25 и 26 години избягали, но бързо били  задържани. Установено е, че са криминално проявени, а единият е и..

публикувано на 03.06.24 в 13:08