Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена)

| обновено на 15.05.24 в 22:28
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова
Снимка: БТА

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние с опасност за живота. По-рано днес той бе прострелян прострелян в град Хандлова, на 180 км от столицата Братислава.

"Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във фейсбук. 

Премиерът е транспортиран с медицински хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като предвид състоянието му полет до столицата би бил рискован. Правителствената пресслужба потвърди, че Фицо е бил в съзнание, когато е бил докаран в болницата в Хандлова преди да бъде транспортиран оттам. 

В Банска Бистрица на Фицо е направена операция, продължила три часа и половина.

"Бори се за живота си", заяви словашкият министър на отбраната Роберт Калиняк, цитиран от Би Би Си. 

Фицо е бил прострелян пет пъти, като, според вътрешния министър на страната Матуш Шутай Ещок, раните са в стомаха, ръката и крака. 

Задържан е предполагаемият нападател - 71-годишен мъж от Левице. Оръжието, с което е стрелял, е законно притежавано. Твърди се, че нападателят е бил член на ляв литературен клуб и е писал стихове. В миналото е работил като охранител в търговски център. 

Все още няма данни за мотивите на стрелеца. 

Според Ещок покушението срещу Фицо е има политически мотив. Това вътрешният министър на брифинг в болницата в Банска Бистрица. Тази теза потвърди и министърът на отбраната Роберт Калиняк.

Вътрешният министър призова за спокойствие политиците в Словакия, както и цялото общество и заяви: "не можем да отговорим на омразата с омраза". 

Матуш Шутай Ешток заяви, че ще поиска от вицепремиера да свика Съвета за държавна сигурност на Словакия, съобщават местни медии. 

Очаква се утре словашката полиция да даде пресконференция с повече подробности.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Зузана Чапутова, политически опонент на Фицо, определи атентата като "посегателство срещу демокрацията". 

Парламентът прекъсна заседанието си, а опозицията отмени протеста, който беше насрочен за тази вечер срещу политиката на правителството на Фицо. 

снимка: ЕПА/БГНЕС

Кой е Роберт Фицо?

Родени през 1964 г., Фицо, юрист по професия, започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди "кадифената революция" от 1989 г., довела до разпадането на бившата Чехословакия. 

От 1994 г. до 2000 г. той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), а през 1999 г. създава лявоцентристката си партия Смер-СД, след като е отхвърлен за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите. През 2006 г. "Смер" печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС. През 2009 г. той вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция през следващата година, въпреки че печели изборите. 

През 2012 г., след падането на дясноцентристката коалиция заради обвинения в корупция, той постига нова победа, а през 2016 г. отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист и неговата годеница. 

Роберт Фицо пое властта за четвърти път през октомври, след като неговата партия "Смер" спечели парламентарните избори и влезе в коалиция с крайни националисти. Правителството насочи външната си политика на изток, като спря военната помощ за Украйна. А заради благосклонната си политика по отношение на Русия често Роберт Фицо е сравняван с унгарския премиер Виктор Орбан.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Екип на БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

43 касети от новото ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата..

публикувано на 29.05.24 в 12:47
Пропалестински протест в Лондон, 14 октомври 2023 г.

Десетки задържани на пропалестинска демонстрация в Лондон, нападнати са полицаи и медици

Във Великобритания трима полицаи бяха ранени по време на демонстрация снощи в Уестминстър, организирана от Кампанията за палестинска солидарност и други групи. Извършени са 40 ареста. Една полицайка е получила сериозна травма на лицето, след като е била ударена с бутилка, хвърлена от тълпата, съобщиха от столичната полиция...

публикувано на 29.05.24 в 12:47

Шест години по-късно: Съдът с четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

Шест години след тежката автобусна катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, а други 10 пострадаха тежко, Софийският окръжен съд ще направи четвърти опит да даде ход на делото.  Освен шофьора на автобуса, прокуратурата изпрати на съд и пет длъжностни лица. На 25 август 2018 автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от..

публикувано на 29.05.24 в 12:12

"Дейли телеграф": Кой е българският град, който процъфтява от измама с британски помощи?

Британските издания са пълни днес с информация за делото срещу петимата български граждани, обвинени в най-голямата измама със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. В две големи статии в рубриката "Разследване""Дейли телеграф" запознава читателите си с всички аспекти на делото. Едната статия е озаглавена "Българският град,..

публикувано на 29.05.24 в 12:08

Александър Леви: Срещу стотинки руските служби възлагат задачи на западни групировки

"Френските служби предпазливо говорят за чужд пръст в тази история . За акция, която вероятно е била вдъхновена и може би координирана отвън. Те не споменават Русия, но споменават България. Има българска следа , което не значи, че извършителите са българи. Резервацията за хотел е направена от България." Това обясни журналистът от..

публикувано на 29.05.24 в 11:30
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в Молдова в момент, в който Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна, отбелязва..

публикувано на 29.05.24 в 11:26

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Днес общините ще публикуват на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, поради липсата на т.нар. уседналост...

публикувано на 29.05.24 в 11:12