Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

| Интервю
Гергей Мадараш
Снимка: Balazs Borocz-Pilvax

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия. 

Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана 85-годишнината на композитора Георги Минчев. Контрастните на нея творби са много популярни: Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс и Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солистът Томас Аунер пристига от Австрия – той е водач на виолончеловата група в оркестър „Брукнер“ - Линц.

Гергей Мадараш тази година навършва 40, което за диригентите е все още младежка възраст, но и самото му излъчване е такова – на енергичен, открит и очарователен млад човек. Професионалният му опит не е малък – натрупан на постоянни позиции в Унгария и Франция, както и като гост-диригент на реномирани оркестри, сред които Лондонската филхармония, Бамбергските симфоници, Филхармонията на Френското радио, Будапещенския фестивален оркестър и мн.др. Тази седмица Гергей Мадараш работи тук, в Българското национално радио.

„Това е моето първо гостуване в България, за първи път съм в София и за първи път работя с български музиканти на техен терен, но, разбира се, имам много приятели българи по целия свят, които свирят в различни оркестри или са много добри солисти – така че съм чувал много за вашата страна, имам чувството, че вече я познавам, но, естествено, чакам с нетърпение възможността да направя мои собствени открития – туристически, кулинарни – всичко възможно.“

Гергей Мадараш има своя специална поредица в социалните мрежи, в която споделя интересни свои наблюдения и открития по отношение на екзотичната храна, характерна за всяка страна, където е ходил. Казва, че винаги отделя време за местните пазари, защото така научава много за културата на дадена страна.  

„Мисля, че съм в тази част на света, където зеленчуците все още имат истинския си вкус. Аз живея в Лондон и много пътувам до големите градове по целия свят, и имам чувството, че зеленчуците имат еднакъв вкус във всеки голям супермаркет – било то белгийски, английски, американски. Но в Унгария и на Балканите, сигурен съм, че и тук, в България, вкусът е истински, идва от земята. Вкусваш истинска краставица и домат – със сигурност това е тайната на добрата шопска салата – да е направена с местни съставки. Причината да ми харесва да търся и откривам местната кухня или пазар, където и да отида, е защото те са най-малко засегнати и са като национално богатство – също като народната музика – имат връзка с местните хора. Аз пътувам много, летя по 60 пъти годишно нанякъде, всяка седмица съм в различна държава. Затова би било престъпление да не опитвам всички тези кулинарни области. А на пазара мога да се срещна с местните хора – да видя как се държат, как си говорят един на друг, какво ядат, как са облечени, какво ги различава. Така или иначе прекарвам по-голямата част от времето си по хотели и летища, винаги се опитвам да избягам колкото се може по-далече при първа възможност и да се слея с града. Затова веднага след края на интервюто ще метна раницата на рамо и ще тръгна към центъра на София.“

 За програмата на концерта в София и за българската пиеса в него - "Контрасти" от Георги Минчев - Гергей Мадараш сподели подробности в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

Фестивалът на българската книга в Брюксел създаде другото лице на България

"За първа година съм тук на фестивала и оценявам това, което е успяла да направи българската общност за тези шест години в Брюксел. Нещо, което трябва да се посочи като пример за българските диаспори по света в опазване на българското слово", посочи за "Понеделник вечер" Радослав Бимбалов. Той представи романът "Екстазис". "За трети път съм на..

публикувано на 13.06.24 в 08:37

14 постановки на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" беше открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание. В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите..

публикувано на 12.06.24 в 17:56
Цветан Казанджиев

Цветан Казанджиев: Пътят, по който вървя, е с една посока – изкуството

Ецването е част от работата на графиците, свързана с обработката на метал с азотна киселина, с която върху плоча се създава неповторим и непроменим образ. Впоследствие той се отпечатва. Правят го малкото художници, посветили се на тежката метална техника. А тя наистина си тежи на мястото. Буквално.  Малцина днес ползват метал, за да..

публикувано на 12.06.24 в 06:49

Петър Димитров, A to Jazz Festival: Успяхме, защото преопаковахме джаза в атрактивен продукт

Успяхме, защото преопаковахме джаза в много атрактивен краен продукт . Това каза пред БНР създателят, вдъхновител и директор на A to Jazz Festival Петър Димитров преди 13-ото издание на фестивала от 4-ти до 7-и юли в София. " Младите хора осъзнаха, че те винаги са слушали джаз, но не са знаели ", добави той. Димитров подчерта, че почти винаги..

публикувано на 11.06.24 в 19:03
Любен Спасов

За живота на "Лейди Смърт" в романа "Диамантеното око" на Кейт Куин

"Диамантеното око" е още един от историческите романи на авторката Кейт Куин, този път, посветен на най-смъртоносната снайперистка от Втората Световна война – Людмила Павличенко. Тя отнема живота на 309 свои врагове, а романът си поставя за цел да представи за съвременната аудитория динамиката на нейната съдба. "Людмила е супер интересен персонаж,..

публикувано на 11.06.24 в 11:40
Иван Петров, StarBoy AYVON

Старбой Айвън: Във всеки от нас се крие по един Супергерой!

"Аз към много емоционален човек, въздействат ми много неща - като музика, спектакли и не само магични, гледам спектакли по целия свят и се вдъхновявам от моите идоли - Дейвид Копърфилд, Ханс Клок. Старая се да черпя вдъхновение от всяко едно място, от всяко едно красиво нещо, което ни заобикаля. Аз (...) искам да се поставя на мястото на зрителите..

публикувано на 11.06.24 в 10:57
Зорница Иларионова

Зорница Иларионова: Колкото пораствах, осъзнавах, че все по-голямо става удоволствието от свиренето

Днешната среща е с младата и талантлива цигуларка Зорница Иларионова. Родена е в Плевен. В света на музиката от малка я води нейната майка-Благородна Танева, известен музикален педагог, създала школа от именити цигулари.  Цигуларката Зорница Иларионова ще свири в концерта "Колекция Класика - от Бах до Мориконе" След националното музикално..

публикувано на 10.06.24 в 12:42