Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На най-мащабното изложение на чистопородни животни ще има фермерски храни, селскостопанска техника и медицина, изложби на овчарски кучета, елитни коне, магарета, състезания и конкурси

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Съборът на овцевъдите се открива от кукери джумалии и от 100 каба гайди

2
Снимка: Здравка Маслянкова

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец.

Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Българското национално радио е медиен партньор

В най-мащабното изложение на чистопородни животни, ще бъде представено разнообразието на автохтонни, местни и редки породи овце и кози, отглеждани у нас. Край Петропавловския манастир до Лясковец ще има изложение на селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще могат да се видят изложби на овчарски кучета, елитни коне, магарета, както и редки животни.

 "Относно състезанията като новост е майсторското рязане на овчи суджук и участието на магарета в състезанията по теглене. Тази година с премиум знак за качество или своеобразен златен медал ще бъдат отличени участници с най-добри и оригинални фермерски продукти от овче и козе мляко.


21-а малки бутикови фермерски мандри в страната са заявили участие в конкурсите за най-добри продукти от собствено овче и козе мляко, които ще се продават на събора. На него посетителите ще могат да си купят и суджук от овче месо, какъвто артикул по магазините няма, разказа Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, организатор на националния с бор на овцевъдите в България.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в атрактивните състезания по ръчна стрижба и доене на овцете, ще бъде отличен най-тежкият коч и козата с най-дълъг косъм, ще има състезания за коне тежковози, като тази година ще се включат и магарета, разказа Владислава Андреева от организаторите:

"Повече от 30 породи ще бъдат представени на над 1200 кв. м изложбена площ. Освен традиционното изложение на овце и кози ще може да се видят камила, лами, алпаки и за първи път агнета албиноси".

Край Петропавловския манастир ще има празничен курбан с Ути Бъчваров, демонстрации на старовремска кухня, чевермета, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби и нестинари.

Неизменна част от събора на овцевъдите е националният фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце":

„Тази година е 12-ото издание. Конкурсът е за самодейци в областта на песенното, танцово и музикалното изкуство. Имаме над 3000 участници от всички краища на страната. Ще ги оценява жури от известни фолклористи. Министерството на културата ще отличи най-добрите. Участието в конкурса е напълно безплатно".

Мартина Йорданова, Симеон Караколев, Владислава Андреева (от ляво на дясно)

За първи път Представителството на Европейската комисия в България ще връчи на фолклорния конкурс наградите "Единство в многообразието". Вълнуващи ще са празничните концерти, в които ще се включат Жечка Сланинкова, Лилия Семкова, Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл,  Иво Папазов- Ибряма и оркестър „Тракия“.


По традиция съборът на овцевъдите се открива от кукери джумалии и от 100 каба гайди.


Отново ще се представят занаятчии от цялата страна, разказа Мартина Йорданова от организаторите:

"Много висок интерес има към изложението за занаяти. Ще видим много различни занаятчийски изделия – ръкоделия, чепкане на вълна, уроци по гайда. Ще има детска творителница. В нея децата безплатно ще се учат да рисуват върху керамика, ще работят с вълна, ще апликират. Ще бъде представена и нашата изложба "Нарисувай ми овца", която е част от конкурса "Заблеяло ми агънце".

Около поляните на събора са обособени паркинги за 15 хиляди автомобила, тази година за първи път ще има безплатен автобусен транспорт от Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. За облекчаване на автомобилния трафик и през трите дни на събора от 24 до 26 май влизането за събора е по главния път София - Варна през разклона в село Шереметя. Излизането е покрай Петропавловския манастир и Лясковец.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54