Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана за участието си в три съвместни научноизследователски проекта в областта на отбраната. Европейската комисия обяви резултатите от отправените през 2023 г. покани за участие. Избрани са общо 54 проекта, като финансирането им възлиза на 1,031 милиарда евро.

Дружествата са "Контролно-заваръчни устройства" - АД, софийският Технически университет и Институтът по отбрана. Проектите, в които те участват, ще получат общо 17 милиона евро по линия на фонда. 

TRITON има за цел преодоляването на специфични за отбраната пречки, свързани с автоматизирането на тестовете за проникване и пълно автоматизиране на процеса преди и след тестването. Проектът ще бъде финансиран със 7 милиона евро. От българска страна в него участват "Контролно-заваръчни устройства" и Техническият университет.

SEQURED укрепва системите за защита срещу квантови заплахи чрез проектиране на устойчив криптографски пакет, като използва предварително избрани алгоритми и нов подход за съвместно проектиране на софтуер и хардуер. Европейското финансиране е от 4 милиона евро. От България участват "Контролно-заваръчни устройства" и Институтът по отбрана. 

NEMO ще разработи система за изпълнение на различни човешки езикови технологии за всички официални езици на ЕС. Българският участник в този проект е Институтът по отбрана. Финансирането по линия на фонда е от 6 милиона евро.

Комисията ще започне подготовка на споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с консорциумите, които стоят зад избраните предложения. Те ще бъдат подписани преди края на годината. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП

За временен председател на БСП е избран Атанас Зафиров.  Нинова призова НС на БСП да не хвърля партията в хаос До 10 ноември ще бъде извършен и прекият избор на постоянен лидер на социалистите, стана ясно на продължавщото заседание на Националния съвет на БСП.  След като досегашният партиен председател Корнелия Нинова подаде оставка заради..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Камала Харис

Американска помощ за Украйна на стойност над 1,5 милиарда долара

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и 500 милиона долара. Подкрепата бе анонсирана по време на двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Според обявеното от нея - почти 400 милиона долара от помощта са за подпомагане на бежанци, за хранителна помощ,..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Ивицата Газа, както се вижда от израелската граница в южен Израел, 7 януари 2024 г.

Майкъл Милщайн: В Израел сме объркани, защото инициативата, обявена от Байдън, всъщност е на Нетаняху

Две седмици отминаха, откакто американският президент Джо Байдън обяви публично план за прекратяване на кръвопролитията в ивицата Газа. Планът, отбеляза Байдън - е по предложение на Израел. И както предишните обсъждани и нематериализирани предложения, предвижда в общи линии спиране на бойните действия, освобождаване на израелските..

публикувано на 15.06.24 в 13:28

Рекордно количество кокаин е открито в пратка на пристанището на Хамбург

Рекордно количество кокаин е открито от германската полиция в пратка на пристанището на Хамбург. Дрогата е за няколко милиарда евро. Вероятно това е най-големият досегашен успех в разследването на германските служители от отдела за борба с наркотиците: както съобщи Централната служба за борба с организираната престъпност към прокуратурата в..

публикувано на 15.06.24 в 13:13

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06
Огнян Минчев

Проф. Огнян Минчев: Предложението на Путин показва, че Русия не е готова за преговори и Москва е "нервна"

Основната цел на мирната конференция в Швейцария, която започва днес, е да покаже, че Украйна разполага с много силна подкрепа на много широки кръгове от международната общност, не само ЕС и САЩ, но и множество страни от т. нар. „Глобален юг“, които през последните години имат за цел създаване на алтернативна общност, в която да се реализира..

публикувано на 15.06.24 в 12:58

БНБ посрещна стотици посетители в Деня на отворените врати

Българската народна банка посрещна стотици посетители в Деня на отворените си врати. Всеки има възможност да получи сувенирна банкнота, да види кабинета на управителя и уникалната музейна експозиция на банката. Кабинетът на управителя е съхранен в автентичен вид, а разходка в БНБ ни среща с маслените портрети на всички ръководители на..

публикувано на 15.06.24 в 12:56