Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски граждани.

По покана на Кипър в срещата участват министри и официални лица от Гърция, Чехия, Австрия, Полша, Дания, Италия и Малта.

Те ще обсъдят мерки на национално и европейско ниво за справяне със сериозните предизвикателства на миграцията, съобщиха от вътрешното министерство.

Участниците ще обменят мнения за следващите стъпки по кипърското предложение за преоценка на статута на конкретни райони в Сирия като безопасни, както и провеждането на съвместни мисии за проучване на ситуацията на място.

Целта е в сътрудничество с Върховния комисариат на ООН за бежанците да се осигури репатрирането на сирийски граждани при спазване на европейското и международното право.

Кипърският вътрешен министър Константинос Йоану ще подчертае необходимостта от предоставянето от ЕС на финансова подкрепа на трети държави за спиране на незаконната миграция към страните-членки. Такава помощ от 1 млрд. евро бе обявена за Ливан в началото на май.

Пристигналите мигранти в Кипър през тази година са с почти 20% повече в сравнение с миналата.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева, говорител на ЦИК

ЦИК обяви имената на българските евродепутати

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати:  Ивайло Вълчев от листата на ИТН Петър Петров Волгин от "Възраждане" Станислав Стоянов от "Възраждане" Рада Лайкова от "Възраждане" Никола Минчев от ПП-ДБ Радан Кънев от ПП-ДБ Христо Петров от ПП-ДБ Андрей Ковачев от..

публикувано на 13.06.24 в 17:21
 Давид Кюранов

Давид Кюранов: Никой не ни учи как да бъдем родители

"Много е интересно днешното поколение тийнейджъри, това по моите наблюдения са деца, които са доста по-зрели от нас, на техните години, когато сме били,  сподели за "Нощен Хоризонт" Давид Кюранов от Асоциация "Родители" и координатор на Националната кампания "Да бъдеш Баща". Давид Кюранов е социолог и изследовател, част от екипа на  Асоциация..

публикувано на 13.06.24 в 17:07
Явор Сидеров

Явор Сидеров: В тезата на Борисов за бъдещо правителство има противоречие

В тезата на Бойко Борисов за бъдещо правителство има противоречие , защото хем говори за експертно правителство, хем говори за политически разговори с останалите партии в 50-ия парламент и за постове за ГЕРБ, а това са политически назначения. Това мнение изказа пред БНР историкът и политически анализатор Явор Сидеров и уточни: "Той казва, че това,..

публикувано на 13.06.24 в 16:46

Километрични опашки на граничния пункт край Дуранкулак

Километрични опашки от автомобили, автобуси и тежкотоварни камиони затрудняват преминаването през граничния пункт край Дуранкулак, област Добрич. Четирикилометрова е опашката от камиони и на границата с Румъния при Кардам. Двата гранични пункта работят с пълния си капацитет, но не успяват да се справят с увеличения през летния туристически..

публикувано на 13.06.24 в 16:34

Засилено полицейско присъствие след масово сбиване в центъра на Габрово

Засилено е полицейското присъствие в Габрово след масовото сбиване в центъра на града в изборния ден.  Случаят предизвика недоволство сред местните жители и заради това, че само преди месец имаше сбиване с ранени между две младежки групи.  В онлайн петиция се събират подписи с искане за незабавни мерки за опазване на обществения ред...

публикувано на 13.06.24 в 16:29
Еван Гершкович

Руската прокуратура обвини американски журналист, че работи за ЦРУ

Руската прокуратура е изпратила делото на задържания американски репортер Еван Гершкович в съд, след като заключи, че той е събирал информация за руски завод за танкове за ЦРУ, предаде Ройтерс. Офисът на Главната прокуратура съобщи, че делото ще бъде гледано от съда в Екатеринбург, където журналистът бе задържан през март 2023 г.  Руски..

публикувано на 13.06.24 в 16:22
Корнелия Нинова

Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!

С отворено писмо към социалистите лидерът на БСП Корнелия Нинова заявява, че поема отговорността за тежката загуба на изборите 2 в 1, заради което подава оставка, но предупреди, че идват тежки месеци и съветва социалистите да се стремят да не бъде отнето правото им на пряк избор на новия председател на БСП. Корнелия Нинова подава оставка В..

публикувано на 13.06.24 в 15:52