Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 7% се е увеличила популацията на благородния елен в ловностопанските райони у нас

Благороден елен
Снимка: Pixabay

В България в момента има над 41 000 благородни елена, 142 000 сърни и 50 000 лисици. Това сочат резултатите от пролетната таксация на дивечовите запаси. Анализът на данните от таксацията сочи, че запасите на едър дивеч постепенно нарастват.

Със 7 на сто се е увеличила популацията на благородния елен в ловностопанските райони.

Запасът от елен лопатар е 12 800 и е над допустимия за страната, като увеличението му, в сравнение с предходната година е над 5%.

При сърната запасът е близо 142 000 бр., с почти 5% повече от миналата година.

В страната има повече от 58 000 бр. диви свине, но вследствие нарочно предприети мерки за намаляване на популацията заради заболяването Африканска чума по свинете, запасът е сведен дори под допустимия.

Увеличение се отчита при запасите от дребен дивеч. Таксацията тази година сочи, че в страната ни има повече от 3000 вълка, 76 000 чакала, 50 000 лисици, близо 24 000 скитащи кучета.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев и Василка Панайотова

Димитър Главчев: Оперативен щаб ще синхронизира действията по последствията от градушките

Оперативен щаб ще синхронизира действията на институциите за преодоляване на последствията от градушките и дъждовете през последните дни. Това каза служебният премиер Димитър Главчев при посещението си в град Шипка, където вече описват щетите от вчерашното бедствие. Главчев призова местните администрации да съдействат, за да може по-бързо парите да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 16:32
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

НАТО: Предложенията на Путин не са предложения за мир, а за повече агресия и окупация

Предложението на Владимир Путин за започване на мирни преговори за Украйна   не са мирни предложения, а за повече агресия и окупация - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира условията на руския държавен глава: "Не Украйна е тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от..

публикувано на 14.06.24 в 16:19

70 неправителствени организации с питане за натиска върху Обществения съвет за детската болница

70 неправителствени организации отправят питане към държавата с какъв мотив интересите на Търговска лига са определени като част от националната сигурност. Повод за питането е оказваният натиск върху Обществения съвет за Национална детска болница и привикването на негови членове от ДАНС. Позицията е на Националната мрежа за децата.  Според Националната..

публикувано на 14.06.24 в 16:18

Украинското външно министерство: "Мирното предложение" на Путин е "абсурдно"

Украинското външно министерство подчерта в петък, че "мирното предложение" на руския президент Владимир Путин е "абсурдно", твърдейки, че неговите "манипулативни изявления" имат за цел да "подведат" международната общност и да "подкопаят" дипломатическите усилия за постигане на мир. "Всички ултиматуми на Путин са чувани многократно от Москва..

публикувано на 14.06.24 в 16:00
Михайло Подоляк

Михайло Подоляк отхвърли поставените от Путин условия за постигане на мирно споразумение

Съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк отхвърли "предложението за мир", представено в петък от руския президент Владимир Путин, като каза, че това не е сериозен опит за постигане на мирно споразумение и няма отношение към каквито и да е преговори. Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна Говорейки чрез..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Лекари с протестно писмо до институции и медии заради проблем с правилата за слухово протезиране

53-ма лекари-специалисти от извънболничната помощ в цялата страна са изпратили протестно писмо до здравния министър, парламентарната комисия по здравеопазване, до омбудсмана на България, до Съюза на глухите и до националните обществени медии, с настояване да се реши сериозен и дискриминационен проблем, какъвто е издаването на протоколите за..

публикувано на 14.06.24 в 15:24

Автобус с деца катастрофира край търговищкото с. Пъдарино, пострадало е 16-годишно момче

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище.  От там..

публикувано на 14.06.24 в 15:02