Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офанзивата в района на Харков цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу Белгород

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

договореностите, постигнати в Истанбул, са възможна основа за мирни преговори с Киев, подчерта Путин

Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента не се планира превземането на Харков, заяви руският президент Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският лидер, който завършва посещението си в Китай.
"Онова, което се случва по направлението на Харков, е също и тяхна грешка, защото бомбардират и продължават да бомбардират жилищни райони в руските гранични територии, в това число и Белгород."

Владимир Путин увери, че руските сили, подели на 10 май изненадваща офанзива в Северна Украйна, напредват всеки ден в Харковска област, както е предвидено.

Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна, а договореностите, постигнати в Истанбул, са възможна основа за мирни преговори с Киев, подчерта руският президент, цитиран от Ройтерс. 
 От своя страна украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Харковска област е стабилизирана, а руските сили са напреднали с 10 км само в един район.

А украинското разузнаване съобщи, че армията е атакувала електрическа подстанция и петролно депо на полуостров Крим, както и рафинерия в Туапсе. И при двете нападения са нанесени материални щети. 
Днес приключва двудневното посещение на руския президент Владимир Путин в Китай. Вчера той се срещна с китайския си колега Си Цзинпин, днес посети Харбин.

Денят започна с полагане на цветя на паметника на съветските воини, загинали в битките за освобождението на Североизточен Китай от японците през август - септември 1945 г.

След това Владимир Путин участва в церемонията по откриването на 8-ото Руско-китайско изложение, където произнесе встъпителна реч. Руският президент изтъкна, че енергийните връзки между двете страни ще продължат да растат и че страната му е готова да доставя на Китай чиста енергия.

По думите му съюзът на двете страни действа като гарант за енергийната сигурност. Путин каза още, че Русия има "неразривно" партньорство с Китай, което ще създаде нови индустрии и "добре платени" работни места и обяви, че са в ход "мащабни взаимни проекти".

Руският президент допълни, че страната му приветства и е готова да окаже подкрепа на китайския бизнес, който създава производство в Русия. 

Путин посети днес и Харбинския технологичен институт - един от най-добрите научни и инженерни университети в Китай. В социалните медии много от студентите изразиха вълнението си от посещението на Путин, въпреки че някои от тях не са много доволни от засилените мерки за сигурност в кампуса.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Педиатричната линейка на Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести

В България вече има линейка за спешна помощ на деца

В България вече има линейка за спешна помощ специално на деца. Превозното средство бе демонстрирано в Деня на детето в двора на специализираната болница за детско лечение "Иван Митев". Пред БНР изпълнителният ѝ директор д-р Благомир Здравков обясни, че за покриване на цялата територия на страната ни са необходими седем подобни модерни возила...

публикувано на 01.06.24 в 14:19

Фолклорни групи и изпълнители от цялата страна са в Болярово за събора "Върбова свирка свири"

В крайгранична община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири". Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват детски фолклорни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна. 14 – годишният Нивелин Желев, възпитаник на училището в Котел,  е тук..

публикувано на 01.06.24 в 14:18

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата. С атрактивни демонстрации, множество арт работилници, състезания и книжен базар там започна Детският фестивал на знанието и движението, който ще продължи и утре. В алеята до Народната библиотека Иван Вазов децата могат да се качат на истиннски полицейски мотор и да..

публикувано на 01.06.24 в 13:18

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им във Фейсбук: "В Международния ден на детето - 1 юни желая весел празник на децата на България. Те са наша обща отговорност за бъдещето, затова всички възрастни им дължим свят на мир, в който да растат здрави и опознават света без страх!“, написа Радев.

публикувано на 01.06.24 в 13:07

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил..

публикувано на 01.06.24 в 13:02

Американски ветерани от Втората световна война на церемониите във Франция за 80-годишнината на десанта в Нормандия

Над 60 американски ветерани от Втората световна война на възраст между 96 и 107 години отпътуваха със самолет от САЩ за Франция, където ще участват в церемониите по случай 80-годишнината на десанта в Нормандия, предаде Асошиейтед прес. Групата ще положи венци на американското гробище в Сюрен, ще посети Айфеловата кула и ще присъства на церемонията на..

публикувано на 01.06.24 в 12:47

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.  В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на..

публикувано на 01.06.24 в 12:32