Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

Снимка: Pixabay

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните познания са "много ограничени".  Те са критични към компаниите за изкуствен интелект, защото не успяват да осигурят достатъчен достъп на инспекторите по безопасност. 

Първият международен научен доклад за усъвършенствана безопасност на ИИ беше поръчан от Великобритания на срещата на върха в Блечли парк през ноември. Подкрепен от Обединените нации и Европейския съюз, панелът прегледа цялата актуална научна литература, за да даде ясна актуална оценка за състоянието на изкуствения интелект. Това идва преди втората среща на върха за безопасността на ИИ в Южна Корея следващата седмица. 

В категоричното заключение на доклада се казва: "Нито един известен метод не предоставя надеждни гаранции или гаранции срещу щети, свързани с ИИ с общо предназначение". Йошуа Бенгио, един от "кръстниците на ИИ", който председателства панела, каза, че е "загрижен" от заключенията и липсата на разбиране за технологията. В интервю за "Таймс" той каза следното: "Мисля, че има мъгла по пътя. Виждаме и красиви неща, които блестят в далечината. Така че може би основното послание на този доклад е, че трябва да инвестираме достатъчно, за да разберем какво се крие зад мъглата. За да се опитаме да извлечем ползите от лъскавите предмети, които се спотайват там".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Кр. Георгиева, МВФ: Изкуственият интелект ще удари световния трудов пазар като "цунами"

Изкуственият интелект (ИИ) удря световния пазар на труда като "цунами", зави в понеделник управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс. Изкуственият интелект вероятно ще повлияе на 60% от работните..

публикувано на 13.05.24 в 21:51
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен..

публикувано на 14.05.24 в 09:18

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не..

обновено на 14.05.24 в 13:18
Гарет Саутгейт

Изкуственият интелект навлиза в националния отбор на Англия

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт вече се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си Евро 2024, което ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли в Германия. Предвид достигането на финала на Евро 2020, сега Англия..

публикувано на 15.05.24 в 16:09

Служители на Microsoft в областта на изкуствения интелект обмислят да напуснат Китай

Технологичният гигант Microsoft Corp. е поискал от персонала, работещ в областта на изкуствения интелект и облачните изчисления, да се премести извън Китай, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса. Офертата се отнася..

публикувано на 16.05.24 в 09:34

Наближава крайният срок за конкурса - "Ще остави ли изкуственият интелект лекарите без работа?

Наближава крайният срок наближава за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е  второто издание на наградите "Александър Дърводелски".  Формата на получаване на есетата и..

публикувано на 16.05.24 в 12:14

Бургас ще е домакин на образователен форум за изкуствения интелект

Близо 500 участници от цялата страна пристигат в Бургас за участие във второто издание на големия двудневен образователен форум, посветен на изкуствения интелект – EduBurgas „Вдъхновители на образователни трансформации“, който ще се проведе на 29 и 30..

обновено на 29.05.24 в 08:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава...

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния..

публикувано на 01.06.24 в 18:54