Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и съоръжения за противовъздушна отбрана. Според него най-голямото предимство за Русия е забраната Украйна да използва оръжия от западните държави за удари на руска територия.

Руските войски успяваха бавно и постепенно да напредват през последните няколко месеца, но постигнаха по-големи успехи по североизточната граница от началото на офанзивата в Харковска област на 10 май, посочва Франс прес. Зеленски обаче подчертава пред агенцията, че Украйна ще удържи отбранителните линии и ще спре какъвто и да било голям руски пробив. "Никой няма да се откаже", категоричен е украинският президент пред Франс прес. Той каза още, че ситуацията в Харковска област е контролирана, но не и стабилизирана.

Относно закона за мобилизацията, който ще влезе в сила днес, Зеленски призна, че има проблем с морала и набирането на войници в украинската армия.

Зеленски призова Китай и страните от развиващия се свят да присъстват на срещата на върха за мир, която ще се проведе следващия месец в Швейцария. Според него държави като Китай имат влияние върху Москва. Русия не е поканена на форума, припомня Франс прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски,..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски отиде в Харков

"Изключително тежка е ситуацията в Харковска област, но Харков в никакъв случай не трябва да пада!".   Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, който посети днес втория по големина град в страната - само на 30-ина километра от границата с..

публикувано на 16.05.24 в 17:50
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 9 май 2024

Зеленски отправи призив за ускоряване на доставките на оръжие

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта. Зеленски говори на съвместна..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Валерий Залужни

Зеленски назначи официално Залужни за посланик във Великобритания

Украинският президент Володимир Зеленски назначи днес бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни за посланик в Обединеното кралство, предаде Ройтерс. Указът беше публикуван на президентския уебсайт. Киев няма посланик..

публикувано на 09.05.24 в 16:10
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Осуетен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Украинската служба за държавна сигурност съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински служители като "подарък" за Владимир Путин, докато във вторник той полагаше..

публикувано на 07.05.24 в 18:13
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са..

публикувано на 05.05.24 в 02:55
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Русия обяви Зеленски и Порошенко за международно издирване

Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски и неговия предшественик на поста Петро Порошенко. В базата данни на издирваните лица на ведомството са публикувани снимките на Зеленски и..

публикувано на 04.05.24 в 16:16

Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за постигането на справедлив мир в Украйна. По време на визита в Киев британският министър на външните работи Дейвид..

публикувано на 03.05.24 в 07:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава...

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния..

публикувано на 01.06.24 в 18:54