Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Боряна Иванова: Проблемите във висшето образование надхвърлят въпроса с ниските възнаграждения

"Всички ректори сме в ситуация - да не спазваме Закона или да доведем до фалит университетите си"

| Интервю
Доц. д-р Боряна Иванова
Снимка: Аграрен университет

Проблемите в системата на висшето образование надхвърлят много въпроса с неуважително ниските размери на възнаграждения в сектора.

Това каза пред БНР доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрния университет в Пловдив, и посочи:

"Ако трябва да ги изброя в кратка форма, те са - недофинансиране на научноизследователска и художественотворческа дейност; неадекватно финансиране, свързано с т.нар капиталови разходи; проблеми с регламентите, определящи размера на таксите, най-вече които касаят студенти от трети страни, където ние сме безкрайно неконкурентни". 

Тя даде пример, че базирайки се на министерско постановление, таксите в Аграрния университет в Пловдив са в размер на около 1600 евро, а подобен университет в Чехия обучава срещу 800 евро.  

По думите ѝ промяната в Закона за висшето образование, с които се обвързаха заплатите със средното равнище на заплащане в страната, което е хубав акт, но не е облечен с финансови ангажименти от страна на държавата:

"Ако държавните университети изпълнят изискването на Закона, ще стигнат до фалит в съвсем кратки срокове. Всички ректори сме поставени в ситуацията - да не спазваме Закона или да доведем до фалит университетите си". 

Според доц. Боряна Иванова предложението за отпадане на таксите за студенти в държавни университети е "илюстрация как се подхожда към проблемите на висшето образование":

"В пространството се хвърли едно съобщение, което беше направено доста непрецизирано и неаргументирано. В крайна сметка не се стигна до законодателна промяна, която да регламентира това. И сега има студенти, които са силно разочаровани и се налага ние да сме в позицията на извиняващи се и обясняващи, че такова нещо няма". 

Интервюто на Людмила Железова с доц. Боряна Иванова в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

Три автомобила осигурява и на предстоящите на 9 юни избори Общината в Трекляно, чието постоянно население в 19-те села е намаляло до малко над 300 жители, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали, казаха от администрацията. Ще се гласува в 9 секции, някои гласоподаватели са отделечени на километри от секцията, а обществен..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж от Симеоновград, убил 60-годишния си баща, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за Харманли. Тестовете за алкохол и наркотици на машиниста са отрицателни. По-късно е получен сигнал от..

публикувано на 03.06.24 в 16:37

Ученици са разкрити като автори на палеж в Горна Оряховица

Четирима ученици са автори на палежа на изоставените сгради на закрития Социален учебно-професионален център в Горна Оряховица. Пожарът няма нищо общо с предстоящата продажба на сградата, заяви Мариян Лонгинов, началник на полицейското управление в Горна Оряховица. През миналата седмица закритият СУПЦ в Горна Оряховица на два пъти беше..

публикувано на 03.06.24 в 16:31

Полицията не разреши протест в благоевградското село Изгрев

Полицията в Благоевград не разреши на хората от село Изгрев да блокират движението по основния булевард, който разделя града от населеното място. Това породи напрежение между представителите на реда и местното население, което се вдигна на протест срещу незаконното сметище. Протестът беше разрешен от Общината и съгласуван с..

публикувано на 03.06.24 в 16:14
Президентът Румен Радев дава брифинг преди участието  в церемонията по награждаване на финалистите  на конкурса по програмиране CodeIT - 3 юни 2024 г.

Президентът за Срещата на върха на НАТО: Екзистенциална, с решение за войната и мира

Президентът Румен Радев определи като "неуместно" българското правителство да проявява колебание и непоследователност по темата за позицията на страната ни в ООН за геноцида в Сребреница .  Позицията на България трябва да бъде ясна и последователна, да утвърждава демократични ценности и принципи в региона, подчерта държавният глава. Общото..

публикувано на 03.06.24 в 16:09
Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза на пловдивска сцена

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза тази вечер на пловдивска сцена. Двамата ще свирят в концертната зала на Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство в Пловдив в рамките на провеждащия се там 60-и Международен фестивал на камерната музика. Утре Генова и Димитров ще проведат и свои..

публикувано на 03.06.24 в 16:04

Болницата във Велико Търново търси медици за нощни дежурства

Дежурният кабинет за неспешните пациенти в областната болница във Велико Търново търси медици, които да дават дежурства нощем. Кабинетът е обновен, но заради липсата на медици ще работи само през почивните дни.  В ремонта и разширяването на дежурния кабинет Диагностично-консултативният център на областната болница във Велико Търново вложи над 50..

публикувано на 03.06.24 в 15:41