Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два медала за българки на европейското по художествена гимнастика

Дара Малинова (вляво) и Магдалена Вълкова
Снимка: БТА

Два медала и две четвърти места за България спечелиха Дара Малинова и Магдалена Вълкова при девойките на шампионата на Европа по художествена гимнастика в унгарската столица Будапеща.

Двете се наредиха четвърти в отборната надпревара, оставайки само на 0.100 точки от бронзовите отличия. Малинова завърши втора на лента и четвърта на обръч на финалите на отделните уреди, а Вълкова взе бронз на топка. Българките са дебютантки на Европейско първенство.

В първия финал Дара Малинова изигра отлично съчетанието си с обръч и получи оценка от 31.300 точки, от които 15.1 за трудност, 8.200 за изпълнение и 8.000 за артистичност. От българския щаб подадоха контестация за трудност с тяло, която беше отхвърлена и тя остана на крачка от почетната стълбичка.

Шампионката стана румънката Амалия Лика с 32.850 точки. Алона Тал Франко (Израел) взе сребърното отличие с 32.750, а трета се нареди Оливия Маслов (Полша) с 32.250 точки.

След това Магдалена Вълкова спечели бронзов медал на финала на топка и донесе първо отличие за България на 40-о Европейско първенство. Националката, която е с личен треньор Виолета Господарска, представи много добре красивата си композиция и получи оценка от 31.150 точки (14.9 трудност, 8.200 изпълнение, 8.100 артистичност, 0.050 наказание).

Шампионка на топка стана представителката на Израел Мейтал Мааян Сумкин с 33.550, а втора е италианката Анна Пиерджентили с 31.250 точки.

Дара Малинова излезе предпоследна в последния финал за деня на лента и получи оценка от 29.600 точки (13.300 трудност, 8.200 изпълнение, 8.100 артистичност). Така възпитаничката на Райна Тошева се качи на второто място на почетната стълбичка.

Златен медал взе представителката на Румъния Амалия Лика с 30.950, която стана шампионка още на обръч, бухалки и отборно. Трета на лента е Барбаре Каджая (Грузия) с 29.000 точки.

Днес европейското първенство продължава с квалификациите на бухалки и на лента при жените. С бухалки ще участва Боряна Калейн, а с лента - Стилияна Николова. Дебют на Европейско първенство във възраст жени ще направи Елвира Краснобаева с бухалки и с лента. Потокът на българките стартира от 15:15 часа българско време.

Стилияна Николова и Боряна Калейн си осигуриха участие на три финала на отделните уреди. Николова е сред най-добрите осем на обръч и на топка, а Калейн е с първа по-сила оценка и изобщо най-висока на шампионата до момента на обръч - 36.550 точки.

България заема временно трета позиция в отборната надпревара при жените след края на първия ден на пресявките.

"Аз съм доволна от себе си, доволна съм от медала днес, но не съм доволна от вчерашното ми изиграване на бухалки. Можех днес също да си представя обръча по по-добър начин и да вземе медал и на него. Емоциите са уникални. Много съм щастлива", каза след състезанието Дара Малинова пред медиите в Будапеща.

"Днес определено не се притеснявах и ми беше много хубаво да играя в такава голяма зала. Доволна съм от медала си. Смятам, че си свърших работата на килима. И двата пъти излязох с нагласата да си изиграя нещата както трябва и да съм спокойна", коментира Вълкова.

Двете се наредиха четвърти в отборната надпревара вчера, оставайки само на 0.100 точки от бронзовите отличия.

"Съжаляваме за отборното класиране, но това показва, че и една десета е важна и всичко трябва да си правим, за да не губим медала", заяви Малинова.

"Продължаваме да работим и следващият път ще стане. Сега ще има малко почивката и започваме подготовка за другата година", добави Вълкова.



По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Крумовград победи Локомотив в Пловдив

Отборът на Крумовград постигна първа победа като гост от началото на сезона в Първа лига, след като се наложи с 2:0 при визитата си на Локомотив (Пловдив) в среща от 10-ия кръг на шампионата. И двете попадения в мача паднаха през първата част, като в рамките само на 9 минути се разписаха Серкан Юсеин и Матеус Енрике, които бяха точни съответно в 23-ата..

публикувано на 28.09.24 в 19:20

Осигуриха средства за още два мача на Спартак (Варна)

Собственикът на Спартак Варна Павлин Николов е осигурил финансирането за следващите два мача в  Първа лига, след което ще се оттегли от клуба. Това се казва в официално изявление на варненския клуб.  Иван Цветанов ще води Спартак в следващите два мача, съобщиха още от Спартак.  Официално изявление на ФК Спартак Варна: "Бихме искали да информираме..

публикувано на 28.09.24 в 18:24
Интер

Интер победи Удинезе в зрелищен мач

Шампионът на Италия Интер победи с 3:2 Удинезе като гост в мач от шестия кръг на Серия "А". С успеха "нерадзурите" се изравниха по точки на върха в класирането с отборите на Торино и Милан с по 11, но "биковете" са и с мач по-малко. Срещата на стадион "Фриули" започна с гол от съблекалнята, след като Давиде Фратези успя да даде аванс на гостите от..

публикувано на 28.09.24 в 18:09

Манчестър Сити с ново равенство

Шампионът на Англия Манчестър Сити направи втора поредна грешна стъпка във Висшата лига, след като стигна само до равенство 1:1 при гостуването си на Нюкасъл в първия мач от шестия кръг. "Гражданите" остават на първото място в таблицата с 14 точки, но още до края на деня могат да бъдат свалени от него от Арсенал и Ливърпул. След като преди седмица при..

публикувано на 28.09.24 в 16:55
Станислав Генчев

Станислав Генчев за войната на думи с Александър Томаш: Темата е приключила, мислим за Арда

Треньорът на Левски Станислав Генчев не пожела да продължи темата с размяната на реплики с наставника на ЦСКА Александър Томаш от последните дни.  Преди дни Генчев заяви в интервю, че не вярва отбор, който е стартирал с пет загуби в първенството, да се бори за шампионската титла, което обиди "армейците" и вчера Томаш отвърна, че ЦСКА е рекордьор по..

публикувано на 28.09.24 в 16:27
Олимпийските медалисти на Пловдив

Представиха книга за олимпийските шампиони на Пловдив

В Камерната зала на Драматичен театър Пловдив беше представена книгата "Мечтанието", която е посветена на олимпийските шампиони на Пловдив. Представянето на книгата беше част от фестивала "Сцена на кръстопът", който приключи вчера.  Автори са известният спортен журналист Диян Никифоров и неговият син Димитър Петков, който също е журналист.  В книгата..

публикувано на 28.09.24 в 15:56
Любомир Ганев

Любомир Ганев остава начело на българския волейбол

Любомир Ганев остава президент на Българската федерация по волейбол и през следващите 4 години. Това реши Общото събрание на БФВ, което се проведе днес в столичната зала “Витоша”. Любо Ганев спечели битката с мнозинство - 103 гласа, пред съперника си за поста Иван Сеферинов.      За първи вицепрезидент на БФВ бе избран Петър Кънев. Втори..

публикувано на 28.09.24 в 15:31