Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицин покри норматив "Б" на 200 м бътерфлай за Олимпиадата

Петър Мицин
Снимка: БТА

Петър Мицин покри „Б“ норматив за Летните олимпийски игри в Париж в дисциплина 200 метра бътерфлай. На международния турнир за „Купата на кмета-Гран при Бургас“ Мицин спечели в дисциплината с време 1:56.35 минути, което е една стотна под стандарта.

Състезателят на клуб Вихрен Сандански остави на сериозна дистанция втория и третия в класирането, съответно Иван Манолов и Дарен Кирилов. До момента Петър Мицин има покрити „А“ нормативи за надпреварите на 200, 400 и 800 метра свободен стил, които ще са част от олимпийския турнир във френската столица.

Иван Грабко (Пловдив 2019) спечели състезанието на 400 метра съчетано плуване при мъжете. Грабко завърши за 4:31.69 минути, изпреварвайки представителите на Турция Угур Мут и Тундж Юджан.

В същата дисциплина при жените триумфира Калина Николаева от ПСК Черно море, която даде време 5:02.68 минути. След Николаева останаха Александра Абловацкая от Молдова и Лора Шаранкова от клуб Пловдив 2019.

На 100 метра свободен стил при мъжете триумфира Калоян Братанов от Астери с време 49.36 секунди, следван от Даниел Нанков (ПСК Черно море) и Васил Тушев (Вихрен).

При жените над всички беше Тиана Темелкова от Спринт, която финишира за 58.71 секунди. След нея на почетната стълбичка се качиха Симона Иванова от Олимп и състезателката от Турция Беръл Джагръ.

На 200 метра бътерфлай при жените първа се класира състезателката на ПСК Черно море Лора Великова. Тя се наложи във финала с време 2:19.06 минути, като далеч след нея останахя Ипек Тираш и Зейнеп Атеш от Турция.

На 50 метра бруст при мъжете златен медал спечели Денис Свет от Молдова с време 28.66 секунди. След него останаха Виктор Русинов (Спринт София) и Михаил Маджунов (Олимпия).

В женската надпревара най-добро време даде Тея Николова от ПСК Черно море. Тя финишира за 31.30 секунди. Втора остана Диана Петкова от Спринт София, а трета се нареди молдовката Анастасия Басисто.

В надпреварата на 100 метра гръб при мъжете победител стана Денис-Лаурен Попеску от Румъния, а при жените с най-добро време финишира състезаващата се за Турция Екатерина Аврамова, която  във финала изпревари Габриела Георгиева от клуб Дамини ЛВ.

Представителите на Турция взеха победите на 800 метра свободен стил. При мъжете златото заслужи Кузей Сет, а при жените спечели Беръл Джагръ. 

В щафетните надпревари на 4х50 метра свободен стил триумфираха мъжкият квартет на Олимпия и женският на Молдова.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дания - Словения - 1:1

Дания и Словения с първо равенство на ЕП по футбол

Отборите на Дания и Словения завършиха при равенство 1:1 в мач от първия кръг в трета група на европейското първенство по футбол. Титуляр в състава на Словения бе бившият защитник на Лудогорец Жан Карничник, който през декември миналата година бе трансфериран в тима на Целе. За словенците пък последната контрола преди Евро 2024 бе срещу България в..

публикувано на 16.06.24 в 21:01
Виктория Томова

Виктория Томова не успя да спечели титлата на тенис турнира във Валенсия

Виктория Томова загуби финала на тенис турнира  на клей от сериите УТА 125 в испанския град Валенсия с награден фонд 100 хиляди евро. Първата ни ракета  отстъпи пред американката Ан Ли с 3:6, 4:6 за 78 минути. 69-ата в световната ранглиста българка, която е сигурна за участие на Олимпийските игри в Париж, допусна ранен пробив, но успя да го върне и да..

публикувано на 16.06.24 в 20:46
Национален отбор по биатлон

Биатлонистите ни започнаха подготовка в Руполдинг, Милена Тодорова се завърна в състава

Тренировъчният лагер на националния отбор на България по биатлон започна днес в германския зимен център Руполдинг под ръководството на треньорите Волфганг Пихлер и Роберт Кабуков. В състава са Милена Тодорова, която се завърна след година майчинство, Валентина Димитрова, Лора Христова, Мария Здравкова, Стефани Йолова, Антон Синапов, Благой Тодев,..

публикувано на 16.06.24 в 20:13
Килиан Мбапе

Килиан Мбапе: Новият ми отбор има ясна позиция - няма да участвам на Олимпийските игри

Капитанът на националния отбор на Франция Килиан Мбапе говори на пресконференцията на тима преди старта на "петлите" на Евро 2024 утре срещу тима на Австрия. Новото попълнение на Реал Мадрид призова младите хора във Франция да гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори. "Екстремистите са на прага на властта, имаме възможност да изберем..

публикувано на 16.06.24 в 18:46
Полша - Нидерландия - 1:2

Нидерландия победи Полша на Евро 2024 след обрат

Нидерландия преодоля пасив от един гол и спечели с 2:1 срещу Полша на старта на четвърта група от европейското първенство по футбол. Коди Гакпо и резервата Воут Вегхорст бяха точни за "лалетата", които оглавяват потока преди мача между Австрия и Франция в понеделник от 22 часа българско време. Халфът на българския Лудогорец (Разград) Якуб Пьотровски се..

публикувано на 16.06.24 в 18:40
Живко Желев

Втородивизионният Литекс (Ловеч) започна лятната си подготовка с ново име и с нов треньор

Втородивизионният Литекс (Ловеч) започна лятната си подготовка с ново име и с нов  треньор. След като Гриша Ганчев се отказа от футбола и прехвърли безвъзмездно цялата спортна база и управлението на футболния клуб на Община Ловеч, от новия сезон отборът ще играе с ново име.  За момента то не е уточнено, но ще се случи в предстоящите дни, тъй..

публикувано на 16.06.24 в 17:48
ПФК Левски подписа договор за три години със защитника  Алдаир Невеш Пауло Фаустино

Футболен клуб Левски подписа за три години с десен бек от Португалия

ПФК Левски подписа договор за три години със защитника  Алдаир Невеш Пауло Фаустино, съобщават от футболения клуб. Португалецът е на 24 години и играе предимно като десен бек, а "сините" го привлякоха от испанския Понферадина. Алдаир прекара миналия сезон под наем в португалския втородивизонен Пасош Ферейра, за който той изигра 25 мача и вкара..

публикувано на 16.06.24 в 17:38