Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг призова страните, дали оръжие на Украйна, да ѝ позволят да го ползва по цели в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните, които са предоставили на Украйна оръжие, да ѝ позволят да го използва, за да атакува цели на руска територия. 

В интервю за Economist Столтенберг заяви, че сега, когато се водят боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу законни военни цели на руска територия прави много трудно за украинците да се защитят. 

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна. Да ѝ се отнема възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ".
Генералният секретар на НАТО отбеляза, че някои от членовете на Алианса вече са отменили ограниченията и е време и други да обмислят това. Той подчерта, че възможността за самоотбрана е "залегнала в Устава на ООН":
"Тя е законна, легитимна. Ние помагаме на Украйна да отстоява това си право, което трябва да включва и възможността да нанася удари по военни цели на руска територия", подчерта той. 

Изданието отбелязва, че думите на Столтенберг са насочени пряко към САЩ.  

В друго интервю - пред "Велт ам Зонтаг", Йенс Столтенберг заяви, че китайската подкрепа за Москва е решаващ фактор за руската война срещу Украйна, като се наблюдава значително увеличение на продажбите на машинни части, микроелектроника и други технологии, използвани от Москва за производство на военна техника. 
При руски удар срещу Харков днес са загинали двама души и няколко са били ранени, съобщиха от областната администрация. Засегнат е строителен хипермаркет. На мястото работят спасителни екипи. 

В същото време Киев съобщи, че украинските сили са спрели руското настъпление край Харков.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старт на жътвената кампания в Монтанско

В област Монтана откриват официално жътвата днес. Това ще стане във Вълчедръм в 10 часа. Идеята за официален старт на жътвената кампания е на Монтанския съюз на зърнопроизводителите. "От години ритуалът не бе правен и сега отново искаме да отбележим началото на жътвата в област Монтана", поясни председателката на съюза Веселка Василева...

публикувано на 17.06.24 в 09:36

Георги Стоянов: Фермерите трябва да имат шанса при извънредни ситуации да възстановят своя бизнес

Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието , предизвикани от природни бедствия. Фермерите поискаха това в официално писмо до Министерството на земеделието и храните. Инициативата не е нова , уточни пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. И сега има държавна..

публикувано на 17.06.24 в 09:33

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно, където през неделния ден аварира помпа от кладенец при река Бистрица и цялото село бе без вода, каза кметът Пламен Илиев. Екипи на "Кюстендилска вода" работиха през целия ден. Водопроводът на Соволяно е полаган през далечната 1934 г. Наложило се да бъде доставен резервен..

публикувано на 17.06.24 в 09:33
Калин Стоянов

Вътрешният министър подаде заявление за лична карта от ново поколение

От понеделник Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда нов образец на българска лична карта.  С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка. Въвежда се нов образец на българска лична карта..

публикувано на 17.06.24 в 09:17

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции, стигна се и до протести. Дискусията тази вечер е озаглавена "Колите - на първо място в центъра на..

публикувано на 17.06.24 в 09:03

Президентът Радев свиква първото заседание на 50-ото НС на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание На първото си заседание новоизбраните депутати ще..

публикувано на 17.06.24 в 08:41
Петър Ганев

Петър Ганев: Следващият финансов министър ще разполага с по-голяма пица

Чакаме редовния конвергентен доклад, който ще ни каже, че не сме готови за еврозоната . Това посочи в интервю за БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Ако няма правителство, което да води разговорите на високо ниво и последователна политика, много трудно може хаотично, със стъпки от днес за утре да се придвижим..

публикувано на 17.06.24 в 08:39