Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български триумф в Будапеща в присъствието на президента

България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в зала "Ласло Пап" в унгарската столица Будапеща, предаде БТА. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, като сред тях са първите места в многобоя при жените, при ансамблите и в отборната надпревара. Така те отново доказаха, че са водеща сила в този спорт.

В днешния финален ден Боряна Калейн, Стилияна Николова и Елвира Краснобаева спечелиха един златен, един сребърен и два бронзови медала. Първа европейска титла на обръч за страната от 1988 година донесе Боряна Калейн. Възпитаничката на Марияна Памукова беше безапелационна в съчетанието си и взе златото. На финала на бухалки тя се окичи с бронза.


Абсолютната европейска шампионка Стилияна Николова завоюва сребро на обръч. Възпитаничката на Валентина Иванова записа четвърто място на лента и пето на топка.

Дебютантката на Европейското първенство при жените Елвира Краснобаева допусна сериозни грешки на финала на бухалки и завърши седма, но на лента показа своята класа и спечели бронзовия медал.

Много силно се представиха индивидуалните гимнастички. Вчера Стилияна Николова завоюва първа абсолютна европейска титла, а това помогна на тима да защити и отборното злато.

Ансамбълът на България защити абсолютната си титла в многобоя. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева бяха безапелационни и в двете си изигравания снощи. Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които са европейски шампионки в многобоя от Баку 2023, получиха за композицията си с пет обръча изключително високата оценка от 39.150 точки. На три ленти и две топки българките също играха страхотно и бяха оценени с 34.850 точки. Така те събраха 74.000 точки и взеха златните отличия за втора поредна година.


На финалите днес българките се класираха четвърти с пет обръча и осми на три ленти и две топки, след като допуснаха сериозни грешки при второто си излизане на килима.

Още две отличия за страната ни донесоха девойките Дара Малинова и Магдалена Вълкова, които взеха съответно сребро на лента и бронз на топка на финалите на отделните уреди, а освен това се наредиха четвърти отборно.

Президентът на България Румен Радев се срещна с националния отбор на Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща. Държавният глава пристигна в зала "Ласло Пап" за финалите на отделните уреди при жените, за да подкрепи българските грации. След това той връчи златното отличие на Боряна Калейн, която стана шампионка на финала на обръч.


Следващата година Европейското първенство по художествена гимнастика ще се проведе в Талин (Естония) от 4 до 8 юни.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деветима души са пострадали при взрив на военен полигон в Чехия

Деветима военни са пострадали при експлозия на боеприпаси на полигона "Либава", съобщи чешката армия.   Военната полиция е започнала разследване. Полигонът „Либава“ е разположен на площ 235 кв.кмблизо до град Оломоуц в източната част на страната на . "Франс прес" съобщава, че експлозията е на обект, използван за обучение на украински войски. Осем от..

публикувано на 17.06.24 в 16:45
Държавният глава Румен Радев (вляво) и президентът на Черна гора Яков Милатович в Президентския дворец (Плави дворац) - 17 юни 2024 г.

Президентът в Подгорица: България винаги е подкрепяла Черна гора по пътя ѝ към ЕС

България ще продължи да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега в Цетине. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между София и Подгорица в различни области.  Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора България винаги е..

публикувано на 17.06.24 в 16:44

Гърция опроверга твърдения на Би Би Си за нехуманно отношение към мигрантите

Говорителят на гръцкото правителство Маринакис опроверга изложеното от  Би Би Си с обвинения срещу  гръцката брегова охрана за престъпна практика по отношение на мигрантите. Говорителят на правителството Маринакис заяви, че изложеното от Би Би Си не отговаря на истината и престъпните случеи на изхвърляне на мигранти в открито море са дело на..

публикувано на 17.06.24 в 16:32
Отляво надясно - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си по отношение на основните приоритети пред страната. Те са свързани със стремежа към влизане в Шенгенската зона и със сухопътните граници, с въвеждането на еврото и начините за ускоряване на икономическия растеж.  Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след среща с ДПС. По думите на Сачева..

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Павликени е пред частично бедствено положение заради безводие

Кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри с настояване да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи“, която да вдигне нивата на местните водоизточници. Заради безводието в Павликенско са пред обявяване на частично бедствено положение...

публикувано на 17.06.24 в 15:58
Атанас Атанасов

От ДСБ дават мандат на Атанас Атанасов да продължи разговорите с ПП за обща работа

Председателят на партия "Демократи за силна България" Атанас Атанасов е получил мандат да разговаря с партньорите им от "Продължаваме промяната" за успешна съвместна работа в новото Народно събрание. Това съобщиха от ръководството на ДСБ, която е част от обединението "Демократична България".  Отлива на избиратели от партията отдават на нарушен диалог със..

публикувано на 17.06.24 в 15:53
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно кмета Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четири годишен манда на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов.  „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят..

публикувано на 17.06.24 в 15:48