Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след избора на Арсений за Сливенски митрополит

Снимка: БГНЕС

Миряни и свещеници посрещнаха избора Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит с надежда напрежението да свърши.

Предшественикът на Арсений - Йоаникий, почина през януари. Епархийският избор през февруари бе касиран заради обвинение в сговор между избирателите. Последваха протести с искане да бъде назначен избрания тогава епископ Йеротей, скандали, разделяне на свещениците на лагери и взаимни обвинения за финансови злоупотреби и нарушаване на каноните на църквата.

С надежда да се спре напрежението в Сливенска епархия посрещнаха днес миряни и свещеници новината за избора на Светия синод  Знеполският епископ Арсений ще бъде новият Сливенски митрополит. Той бе избран със 7 гласа "за" от общо 12 гласуващи митрополити. 

До днешния избор се стигна след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий през януари т.г., касиран епархийски избор през февруари заради обвинение в сговор на епархийските избиратели, протести с искане да бъде назначен избраният тогава епископ Йеротей, скандали, разделяне на свещениците на лагери и взаимни обвинения финансови злоупотреби и нарушаване на каноните на църквата.

Отец Евгений Янакиев коментира, че цялата тази напрегнатост около избора показва колко е важен Сливенският митрополит и кой ще бъде той.

"Надяваме се от тук нататък мирът и разбирателството в епархията да се възцарят. Цялата тази напрегнатост около избора показва колко важен е Сливенският митрополит и кой ще бъде той. Божията благодат, която е всеспасяваща и всесилна, тя направи така, че днешния ден да имаме вече нов митрополит".

„Винаги става така, че става на Божието“, коментира избора отец Йоан, визирайки всички проблеми около изборния процес и волята на покойния митрополит Йоаникий.

"Специално на мен три пъти ми е казвал (митрополит Йоаникий), че това е строг монах и не напразно той възложи ръката си върху главата му при самото ръкоположение за епископ. Аз вярвам, че негласно, това е също неговият избор".

По темата за избора на митрополит Арсений мненията на миряните са разнопосочни.

"Очакванията са да се успокоят нещата и да потръгнат в положителна посока".

"Очаквам от Господа да подреди нещата най-добре".

"Ами аз даже не знам кой е новият владика, кой са избрали! – Арсений! – Е, ами…".

"Много не сме съгласни с него. – Защо? – Ами искахме да е дядо Йеротей".

Утре новият сливенски владика Арсений в 16.00 часа ще бъде посрещнат тържествено първо в храма на село Крушаре, след това в Сливен от местната и държавна власт.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Карбовски

Мартин Карбовски: Срещу алтернативата - нова партия, се изпраща журналистическа войска, да тормози хората

Партиите няма да отидат на още едни избори, защото няма какво да предложат, прогнозира журналистът Мартин Карбовски в интервю пред БНР. "Не мога да направя прогноза дали ще има правителство. Те си правят каквото си искат. Ако искат, ще отидат на избори, за да видят колко струват. Заради намалената избирателна активност Борисов няма..

публикувано на 17.06.24 в 15:20
Рая Назарян (вляво) и Деница Сачева са част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

Водените от ГЕРБ-СДС разговори за ново правителство започнаха със среща с ДПС. Преговорният екип на най-голямата формация е съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на Движението за права и свободи в разговора участват Станислав Анастасов, Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Ертен Анисова, Байрам Байрам. Информация..

публикувано на 17.06.24 в 15:16

Новите лични карти са с по-сериозна лична защита

Новите лични документи, чието издаване започна днес, имат много по-сериозна защита. Това увери служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който получи първата лична карта от ново поколение. Той уточни, че до края на годината цените на личните документи остават като сегашните, но от следващата година ще бъдат променени: "Новите лични..

публикувано на 17.06.24 в 14:58
Д-р Силви Кирилов откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание

Депутатът от ИТН Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ото Народно събрание

Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда, научи „Хоризонт“ от свои източници. 73-годишният медик е най-възрастен измежду народните представители и като доайен получава правото да води откриващото заседание. Той е част от ПГ на..

публикувано на 17.06.24 в 14:36
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Калоян Методиев "се появи" при регистрацията на листата на БСП

За правителство няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Това заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България" в интервю пред БНР. "Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ" , категоричен е..

публикувано на 17.06.24 в 14:27
Румен Радев на посещение в Черна гора, 17 юни 2024 г.

Радев: Най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси". На съвместна..

публикувано на 17.06.24 в 14:11
Проф. Димитър Недялков

Проф. Димитър Недялков: В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир

В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир. Това каза пред БНР проф. Димитър Недялков, боен пилот и преподавател по военно дело. Той подчерта, че  това е начална стъпка, а процесът на преговорите ще бъде доста продължителен и труден : "Хубавото на тази конференция е, че в крайна сметка в глобален мащаб и много..

публикувано на 17.06.24 в 14:07