Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания започна процедура по признаване на Палестинска държава

Премиерът на Испания Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Испания официално започна процедура по признаване на Палестинска държава, предадоха световните агенции.

Премиерът Педро Санчес заяви, че Мадрид признава Палестинска държава със столица Източен Ерусалим, чиято територия включва Ивицата Газа и Западния бряг.

По думите на Санчес признаването е от основна необходимост за постигане на мир в региона.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщи председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс...

публикувано на 30.06.24 в 14:05
Врачанския митрополит Григорий

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач . Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил С всеотдайно служение..

публикувано на 30.06.24 в 13:50
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко , за да продължа и да разширя според силите си и..

публикувано на 30.06.24 в 13:40
проф. Иван Желев

Проф. Желев: От новия патриарх очакваме да разпространява християнската просвета

" Важното е, че вече имаме избран нов патриар х -  Видинският митрополит Даниил , един достоен човек, човек на духовността, човек, от когото се очаква да постави живота и дейността на Българската православна църква на едни по-дейни основи и насочена към обикновените вярващи и към разпространяване на християнската просвета сред българския народ , който..

публикувано на 30.06.24 в 13:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота "Председателят на избирателното бюро обяви Негово..

публикувано на 30.06.24 в 13:01